měšťanský dům

Městský patrový dům s výraznou půdní nástavbou, hlavním okapovým průčelím je orientován do náměstí, souběžně s ulicí. Dům na hloubkové parcele obdélného půdorysu, zděný, střecha sedlová, pokrytá šablonami pozinkového plechu. V přízemí se do ulice otvírají tři oblouky loubí nesené hranolovými pilíři s okosenými rohy, s kvádrovými patkami nahoře lehce profilovanými, a přesazenými hlavicemi tvořenými fabionem a deskou. Podloubí je zaklenuto třemi poli pruských kleneb dělených pasy. Podloubí tříosé. V prvním poli velký dřevěný prosklený výkladec se zapuštěným vstupem do obchodu. V krajním pravém poliprkenná garážová vrata překrytá latěmi. Ve střední ose vstup do domu s kamenným ostěním. Vstupní dveře masivní svlakové, dvoukřídlové, ve spodní části kazeta s rostlinnými rozvilinami, masivní mosazná klika s původními štítky, klapačka s kapkami. Nade dveřmi malý prosklený obdélný světlík. Patro pětiosé, okna čtyřkřídlá čtyřtabulková, mírně zapuštěná, špaletová. Okna dělí poutce, bez šambrán a parapetů. V půdní nástavbě dvoukřídlá dvoutabulková okénka, rovněž bez šambrán a parapetů. Fasáda hlavního průčelí hladká, hladké nárožní lizény po celé výšce budovy. Patro odděluje jednoduchá římsa tvořená dvakrát přesazenou deskou, mohutná desková jednou přesazená korunní římsa. Pod korunní římsou v hladký horizontální pás v omítce. Dům je předsazen před sousední dům čp. 10, v přízemí v předsazené části oblouk loubí stejný jako v průčelí. K zadnímu průčelí přiléhá pultově zastřešený přístavek sahající do výše prvního patra. V přízemí zadního průčelí dvě velká obdélná typizovaná okna. V patře zadního průčelí dvě čtyřdílná čtyřtabulková a jedno šestidílné šestitabulkové okno. V patře pavlač přístupná z přístavku. V půdní nástavbě čtyři lícová čtyřtabulková okénka. Fasáda zadního průčelí dožilá. V bočním štítovém průčelí dvě klasicistní schodišťová okna, okno u schodiště na půdu s vitráží.