turistická chata - Petrova bouda

Rozsáhlý objekt na české straně hřebene Krkonoš nad údolím Sedmidolí. Objekt sestává ze tří dvoupatrových ubytovacích objektů A, B a C, spojených přízemními spojovacími trakty a otočených podélnou osou ve směru JZ-SV. Na jihu se nachází objekt A, za ním objekt B, objekt C je vysunut směrem k severu za zadní hranu objektu B. Objekt A obklopují ze tří stran přízemní přístavby verand, k objektu C na severovýchodě přiléhá přízemní přístavba trafostanice. Bouda byla vybudována na rozhraní mírného a strmějšího svahu, objekt A je proto podsklepen. Jednotlivé objekty mají obdobné konstrukční řešení s patry z hrázděného zdiva zvenku obedněného černě natřenými prkny, přízemí objektů B a C zděné, objekt A v přízemí roubený, verandy zděné a hrázděné, vše obedněné. Soklová partie objektu A, přízemí objektů B, C a spojovací trakt mezi jednotlivými objekty provedeny ze zdiva s kamenným kvádrovým řádkovým a haklíkovým lícem, na objektu B a na části objektu A s cihelnými armaturami okenních a dveřních otvorů. Střechy velmi nízké, téměř ploché, všechny kryté plechem v pásech. Objekt A s verandami a jižní částí spojovacího traktu Ze základní obdélné hmoty vystupuje na jihozápadním průčelí nepatrně nižší věžovité křídlo, kolem přízemní trakt verand s polygonálním arkýřem na jižním nároží a mělkým arkýřem na jižní straně východního nároží, na severozápadní straně spojovací trakt, ukončený na východě polygonální předsíní a na západě předstupující partií s oktogonem lucerny na ploché střeše. K jihozápadnímu průčelí suterénu přiléhá nízká zděná a hladce omítaná přístavba garáží s dvojicí prkenných vratových otvorů a dvoukřídlými plechovými dveřmi. Průčelí SV průčelí parteru zděné z haklíkového žulového zdiva. Oktogonální předsíň s dvěma okny dělenými poutcem v horní třetině, umístěnými po stranách vstupu ve východní stěně, zdůrazněného portikem. Překlady oken i portiku z hrubě tesané žuly. Na zděné části dřevěná vodorovně tmavě natřenými prkny obitá nástavba s ležatými v hloubce zapuštěnými okny dělenými do kříže. Kolem oken a na obvodu stěn bíle natřené rámy. SV průčelí severní verandy s kamenným soklem z haklíkového zdiva, v jižní části s širokým sklobetonem dodatečně vyplněným oknem s žulovým nadpražím; přízemí s vodorovným prkenným obkladem s úzkými bílými obklady tří obdélných oken, dvoukřídlých s příčkou v horní třetině. Pod přečnělkou střechy červeně natřená zhlaví krokví se zdobným seříznutím konců. Obdobně je provedeno i předstupující SV průčelí východní verandy: v soklové patrii původně trojice trojdílných oken, východní je zazděno kvádrovým lomovým zdivem s dvěma haklíky na okrajích, v přízemí pět dvoukřídlých oken dělených příčkou v horní třetině, pod přečnívajícím okrajem střechy červeně malovaná zhlaví vaznic a pozednic se zdobným vyřezáváním konců, přes ně položené krokve s volutovitým motivem seříznutí konce. JV průčelí lze pro účely popisu rozdělit v suterénní (soklové) části podle spar a druhů zdiva na čtyři úseky, v přízemí na tři. Severní úsek navazuje v soklu i přízemí na SV průčelí, je ale trojosý: v soklové partii s pravoúhlým v hloubce zazděným otvorem vstupu a postranními obdélnými okny zúženými přizdívkami (vše s omítkovým napodobením kvádrů), v přízemí vyplňuje střed arkýřek se širokým trojdílným oknem s příčlemi v horní třetině, po stranách obdélná okna členěná jako okna SV průčelí. Druhý díl JV průčelí od východu má v suterénní části řádkové kamenné zdivo z vysokých žulových kvádrů, kolem čtyř okenních otvorů cihelné vyzdívky s cihelnými segmentovými záklenky pod dvěma vrstvami výrazně nižších kvádrů. Přízemní část opět s dřevěným obkladem s šesti těsně vedle sebe umístěnými okny dovnitř otevíravými, členěnými do kříže. Třetí díl JV průčelí s trojicí os v přízemí i suterénu: zdivo suterénu z hrubších kvádrů s cihelnými vyzdívkami a zespodu segmentovými záklenky nad dveřmi v severnější části a dvěma okny v jižnější části, nad záklenky vždy kratší žulový překlad, záklenek dveří nízký. Ostění dveří s omítaným ostěním a s překladem pod nadsvětlíkem s dřevěným rámem v líci a dvoukřídlými oplechovanými dveřmi v hloubce, okna dělená do kříže. V přízemí pokračuje pojednání ze sousední části, jen okna jsou větší a mají volnější rytmus. Čtvrtá jižní nárožní část je úzká, odpovídá šířce přízemní přístavby (verandy). Soklová partie nároží z řádkového zdiva z žulových lehce bosovaných kvádrů s nejvyšším řádkem na výšku a s otvorem oplechovaných hladkých dveří pod kamenným překladem. V nárožní partii nasazen oktogonální arkýř s čtyřmi vystupujícími stěnami se svislým obedněním nároží a okny dělenými do latinského kříže s dolními křídly dále dělenými příčkou. JZ část průčelí je v suterénní partii převážně překryta přístavky garáží a skladů, viditelné je pouze řádkové zdivo z bosovaných kvádrů. Přízemí se rozpadá na tři části: postranní s ležatými okénky v obedněné stěně a střední kamennou pod křídlem hlavního objektu A. Východnější část s dvojicí ležatých dvoukřídlých okének umístěných v ose a západně od ní (třetí otvor zřejmě zakryt při poslední výměně pláště); úzká prostřední partie z kvádrového bosovaného žulového zdiva s velkým vysokým segmentem překlenutým oknem děleným do tří částí s poutcem pod patou záklenku a s příčkami v polovině výšek dolních křídel, západní část obedněná s trojicí velkých oken dělených do latinského kříže s dolními křídly dělenými příčkou v polovině výšky. Pod střechami JV i JZ průčelí vystupují zdobně seřezávané konce krokví. Západní předstoupení spojovacího traktu na masivním okoseném soklu, vše obité vodorovně kladeným prkenným pobitím. Na JV průčelí pod střechou tři ležatá okénka dělená na 2x3 čtvercové tabulky, JZ průčelí s uprostřed se zapuštěnými dveřmi s hladkým oplechovaným křídlem a nepoměrnými ležatými příčkou dělenými dvoukřídlými okénky po stranách. SZ průčelí s nízkým širokým skarpovaným přístavkem na soklu z žulových kvádrů a ležatým okénkem v dlouhé stěně, pod střechou ve střední a severní části pás tří okének dělených na 3x2 tabule, čtvrté okénko dělí 5x2 tabule. Severní úsek má sokl z kvádrového žulového zdiva, stěna cihelná s ležatým oknem s nižším parapetem než sousední okénka. Průčelí obou pater svisle bedněná s úzkými bílými rámečky obdélných dvoukřídlých oken, osazených v hloubce a dělených do latinského kříže. V SV průčelí kryje střední část 1. patra vystupující křidélko (pův. balkon), před JZ průčelí téměř na celou výšku vystupuje úzké dlouhé křídlo. SV průčelí trojosé, v bočních osách okna dělená do latinského kříže, v ose v 1. patře přístavek (balkon) se sedlovou střechou a zabedněnými okny (dvě v čelní stěně, po jednom po stranách) a ve 2. patře s trojdílným oknem s křídly dělenými na tři tabule. JV průčelí o 7 osách, z nichž čtyři v severní části v hustším rytmu, odpovídajícím vnitřnímu dělení, mezi 5. a 6. osou od severu před průčelí vystupuje úzký pilíř, ukončený pod střechou (komín původní kotelny). JZ průčelí rozděleno křídlem, při jeho bocích po jedné okenní ose. JZ křídlo s dvojicemi malých okének v bočních osách a většími okny v čele (v prvním patře okno výrazně větší než ve druhém). SZ průčelí o sedmi osách, tři jižnější opět ve volnějším tempu a 3. osa od jihu s okny umístěnými níže (schodiště). Na dlouhých stranách pod střechou vystupují zdobně seříznuté konce krokví. Střecha hlavní části velmi nízká sedlová. Nad západním nárožím JZ křídla vyšší komín bez vydělené hlavy, v severní části další nízký komín s tahovým nástavcem. Střechy parterů převážně pultové, pouze nad východní verandou nízká příčná sedlová střecha a na spojovacím traktu mezi objekty A a B velmi nízká valba s proskleným valbovým světlíkem, vyvýšeným o cca 60 cm nad úroveň okolní střechy. Na SV nad oktogonální předsíní nízký jehlanec s lucernou s nízkými kosočtverečnými okny, ve vnitřní části západní předstupující partie oktogon lucerny s ležatými okny dělenými do kříže a jehlancovou střechou, vše kryto falcovaným plechem. Interiér Přízemí Složitější dispozice s trojlodním sálem v severní části jádra, dvoutraktem v jeho jižní části a jednotrakty verand na třech stranách vnějšího obvodu. Na SZ přiléhá spojovací trakt k objektu B se vstupní halou. Sál přístupný ze spojovacího traktu přes předsíňku, vydělenou z jeho plochy, ze které se vstupuje do jižního kuchyňského traktu a na schodiště do pater. Sál (jídelna, pův. restaurace) téměř čtvercového půdorysu s roubenými stěnami, s trámovým lištovaným stropem se dvěma průvlaky, vynesenými dvojicemi tesaných sloupů se sokly, třikrát lehce projímanými boky a sedlem. Všechny stropní trámy okosené s jehlánky u výběhů. Okna a dveře v jednoduchém obkladu. Do sousedních prostor vitrážová okna (3 do haly, 5+2 do trojice verand), prohlášená za kulturní památky. Podél SZ stěny tři vyřezávané příčky boxů se zadní stěnou se svislým kladeným obkladem. Roubená předsíňka a nástup na dvouramenné schodiště s vitrážovým oknem do haly (movitá kulturní památka, dále jen mkp). Z předsíňky se vedle schodiště vstupuje do předsíně kuchyně, umístěné v sálovém prostoru v západní části hlavního objektu. Ke kuchyni přiléhá úzký trakt pěti obslužných prostor zázemí, ve druhé od východu zděný komín a průchod do dvojice místností jihovýchodní verandy. Jihozápadní veranda se dělí na tři místnosti – v jižním nároží s polygonem arkýřku v nároží a na dvě místnosti kuchyně. Jihovýchodní veranda (boční jídelna) sestává ze čtyř prostor, dvě jižní se zděnými stěnami, úzká středová (kancelář) a jižní verandy, otevřené do sálu dvoukřídlými dveřmi s nadsvětlíkem a dvojicí vitrážových oken (mkp) a do východní verandy oknem. Stěny obloženy svisle kladenými prkny s profilováním, pod stropem šikmé prkno s malovaným vegetabilním motivem, strop kazetový s 9x4 prkennými výplněmi, položenými do mělce vystupujícího neprofilovaného rámu. U dveří dvě boxové stěny. Východní veranda (přední jídelna) se vstupem ze sálu (mezi dvěma vitrážovými okny (movitá kp), na JV s mělkým arkýřovým výstupkem mezi okny a na SZ sloupovou stěnou spojena se severní verandou. Spodní část stěn a dřevěným obkladem. Strop omítaný, na obvodu snížená dřevěná kazetová část (6x9 omítaných výplní), vyřezávané lustry včetně závěsného krytu s řezbou ptačího výjevu (mkp). Sloupová stěna s dvojicí sloupů s vyřezávanými dříky, nadpraží otvorů prkenná kulisa s nízkým mitrovým výřezem, po stranách dřevěné přepážky. Severní veranda (zadní jídelna) užší než předchozí se shodně řešenou sestavou vstupu, v SZ stěně velké vitrážové okno do haly, pod ním obednění výstupu ze suterénu. Stěny se svislým prkenným obkladem. Trámový strop dělený do šesti obdélných polí s lištovým kazetováním. Vyřezávané lustry a figurální hodiny s lyžařem (původně na výstupu ze suterénu, pak v sále) prohlášeny za mkp. Spojovací trakt se skládá z oktogonálního vstupu, dvojice předsíní s traktem záchodů na SZ boku, haly, trojice podélných prostorů za halou a zadní předsíně s oktogonálním lucernovým světlíkem. Hala se svislým překládaným bedněním stěn, podél SZ stěny řada čtyř sloupů s pásky, podepírajícími trámy stropu s kazetováním, ve střední podélné ose se světlíkem. Vstupy z haly do schodiště traktu B a k sálu traktu A zvýrazněny masivními vyřezávanými portály (mkp) s figurami na hranolových sloupcích (na JV kuchař a klíčník, na SZ hospodyně a hospodář) s masivní římsou překladu s motivem dubových větví (JV) a kosodřeviny s šiškami (SZ). Suterén Dispozice dokládá postupný vývoj objektu s patrovým jádrem a verandami postupně nahrazujícími původní terasu, tomu odpovídá i členění popisu na hlavní objekt a úseky verand podle světových stran. Suterén hlavního objektu ze spárovaného kvádrového kamenného zdiva (žula) se segmentovými klenbami z kamenných kvádrů, vše bílené. Dispozice příčného trojtraktu s užší síní a postranními prostory – na jihozápadě dvoutrakt, na severovýchodě trojtrakt. V severní části síně dvouramenné schodiště z přízemí. Vstup z chodbičky z JV pod železobetonovým překladem, do postranních traktů vždy dva vstupy s pravoúhlými neprofilovanými pískovcovými portály, zadní na SV straně velmi široký. Jižní trakt užší a prohloubený (bývalá kotelna), rozdělený segmentovým pasem a zaklenutý dvojicí příčných kleneb. Pod severní stranu pasu vložen komín s cihelnou přizdívkou dalšího tahu. V jižní stěně průchod do suterénu JZ verandy. Západní trakt široký, opět rozdělený pasem, přední část oddělená příčkou novodobě upravená na hrubou přípravnu potravin. V zadní části v JZ stěně pod klenební výsečí okno s kamenným ostěním a mříží. Severovýchodní část s traktovými zdmi vylehčenými dvojicemi klenebních pasů, podezděných výplňovým zdivem. Střední trakt severovýchodní části rozdělen příčkami na malou vstupní předsíň, mrazírnu a zadní sklad, přístupný ze zadní části východního traktu. Severní trakt přístupný z předsíňky, v polovině rozdělen příčkou s dveřmi, a v zadní stěně výklenek s dvoukřídlým oknem z doby výstavby. Východní trakt nerozdělený, v zadní stěně opět dvoukřídlé okno. Stejná okna i v krátkých stěnách zadní části středního traktu. Severovýchodní suterén verand přístupný betonovým schodištěm, s plochým stropem ze stropních tvarovek do I profilů (Főrsterův ohnivzdorný strop). Z užší severozápadní části se prochází úzkou chodbou z jižního kouta podél dvou hloubkových místností do východního nárožního prostoru, původně prodejního. Z chodby vstup do suterénu jihovýchodní verandy, sestávající z pěti prostor – jižní plochostropá s dvojicí oken a komínovým tělesem v koutě, druhá od jihu je vstupní chodbička se segmentovou klenbou a zúžením v přední části se šikmými trhlinami v bocích. V zadní části chodbičky průchod do menší místnosti s trojicí segmentových kleneb do traverz, původně průchozí do další místnosti stejného provedení, ale o dvou klenbách. Poslední místnost jihovýchodní verandy přístupná ze severovýchodní verandy, zastropena třemi segmentovými klenbami do traverz. Jihozápadní veranda rozdělena na přední prostor se skládkou oken, malý prostor s průchody s cihelnými špaletami a zadní prostor s dvojicí zazděných oken. Stropy této části ploché, Főrsterovy. Patra Obě patra podélné trojtraktové dispozice se střední chodbou ukončenou na jihu v záchodovém křidélku, s dvouramenným schodištěm uprostřed severního traktu. Chodby v obou patrech s trámovým stropem s překládaným záklopem, trámy s okosením a jehlánky ve výbězích. Stěny se svislým překládaným obkladem. Dveře v obložkových profilovaných rámech s křídly s 4 náplněmi. Jinak bez hodnotnějších detailů s výjimkou schodiště se soustruženými čučky ve stropě 1. patra a na sloupcích, soustruženými výplněmi a dvěma gotizujícími oktogonálními výplněmi stropu nad podestou mezi přízemím a 1. patrem, osazenými v obloukovitě vykrojených rámech s drobnou profilací. Nad nástupem na schodiště v přízemí obloukovitě vyřezávané fošnové nadpraží, ve stěně do podesty okno s okosenými rohy, dělené do 3x4 tabulí. Výstup do podkroví úzký, s ojedinělými soustruženými sloupky. Pod SV oknem v chodbě 2. patra truhla (movitá kp). Objekt B se spojovacím traktem Průčelí Obdélný dvoupatrový objekt s mělkým širokým rizalitem na SZ straně. Z přízemních přístaveb je zde popisováno pouze spojovací křídlo k objektu C. Stěny s kamenným přízemím a svislým bedněním na stěnách pater, s obdélnými okny dělenými do latinského kříže. JV průčelí v obou patrech o osmi osách, nestejnoměrně rozdělených po ploše s tendencí ke sbližování ke středu. Čtvrté okno od J osazeno níže než ostatní (schodiště). JZ průčelí v přízemí trojosé: od V dva okenní otvory s cihelnými obezdívkami a segmentovými záklenky (střední okno zúžené), na Z v líci pravoúhlé plechové jednokřídlé dveře; patra o čtyřech osách, z nich střední vytváří dojem sdruženého okna. SZ průčelí v přízemí s kvádrovým zdivem s cihelnými obezdívkami a segmentovými záklenky oken na západní a střední (rizalitové části), v severním úseku trojice lehce obdélných ležatých oken v kamenných neprofilovaných ostěních. V západní části v ose jeden okenní otvor, zazděný cihlami v hloubce, v rizalitu šest oken s dvoukřídlými žaluziemi, sdružených do trojic, druhé okno od severu se sklobetonem, třetí okno od severu zazděno cihlami. Patra členěna přísně symetricky: v postranních částech u rizalitu dvojice různě vysoko umístěných úzkých obdélných okének s příčkou v horní třetině (středové okénka umístěna níže, jsou užší), na rizalitu celkem šest os, krajní sdružené. SV průčelí v patrech trojosé, ve střední ose trojdílná širší okna, v 1. patře v dolních křídlech příčka v polovině výšky. SV průčelí spojovacího traktu k objektu C se dělí na haklíkovou spodní část o šesti osách a na dřevěnou nástavbu. Ve zděné části v 1., 2. a 6. ose od V dvoukřídlá okna, ve 3. ose dvoukřídlé prosklené dveře, ve 4. dvoukřídlá dřevěná vrata, 5. osa zazděná a hladce omítnutá. Vodorovně bedněná dřevěná nástavba nad pěti severnějšími osami, jimž odpovídají do kříže dělená ležatá okénka (nad vraty 3x2 tabule). Velmi nízká valbová střecha z falcovaného plechu s vyšším komínem na JZ straně, dvěma nízkými hlavami komínů při hřebeni střední části a dvojicí vyšších komínů nad SV průčelím. Interiér Přízemí Vlastní objekt dvoupatrový na obdélném půdorysu s širokým středovým rizalitem v SZ stěně. Dispozice příčně trojdílná, se středním traktem rozděleným podélnou chodbou se schodištěm ve středu JV části. Zděné omítané stěny a segmentové klenby do traverz. Vstup z haly do schodiště s vyrovnávacím ramenem na úroveň podélné chodby, vlevo prostor vyplňuje vestavěná vodní nádrž, ve zbytku přízemí jsou skladové prostory. Klenutý strop S traktu podepírají dva litinové sloupy s jednoduchými hlavicemi, prostor je rozdělen příčkami do čtyř místností, po okny SZ stěny přizdívky (napáječky?). Z oktogonálního vstupu se vpravo vchází do halového prostoru spojovacího traktu (lyžárna) k objektu C. Patra V obou patrech dispozice s chodbovým trojtraktem s příčnou chodbou v jižní části a schodištěm ve středu jižního traktu. Schodiště se zábradlím se zdobnými trojúhelnými výkroji na okrajích prkenných výplní, se sloupky se zdobným tvarováním hlavy. Vstupy do pokojů v obložkových rámech s rámovými křídly s hladkými výplněmi. Pod oknem na konci chodby osazena truhla (mkp). Objekt C s trafostanicí Průčelí Přízemí z žulového haklíkového zdiva s žulovými překlady ležatých obdélných oken vyplněných sklobetonovými tvárnicemi. Patra nečleněná, s obdélnými okny v 1. a čtvercovými ve 2. patře. Stěny pokrývá vodorovné prkenné bednění v tmavé barvě, kolem oken bíle natřené prkenné šambrány. JV průčelí s navazujícími přízemními částmi na bocích. Jižní přízemní část plynule navazuje, je jen mírně nižší a obsahuje jedno dvoukřídlé okno. Hlavní část průčelí o sedmi nepravidelných osách: od jihu dvě obdélná dvoukřídlá okna, dvě okna se sklobetonovými výplněmi, plechové dveře v novějším obezdění a dvojice ležatých oken opět se sklobetonem. na spáru je připojen přístavek trafostanice s dvoukřídlými plechovými vraty s omítnutým tenkým překladem z ocelového profilu, nahoře průčelí přístavku ukončuje omítnutá atika. Patra vodorovně bedněná s pěti okenními osami – obdélná dvoukřídlá okna v 1. patře a čtvercová dvoukřídlá okna ve 2. patře. SV průčelí přízemní části s dvojicí plechových vrat trafostanice blíže k V nároží, v S části pod římsou dlouhý ležatý větrák. Pod vraty úzká visutá betonová rampa se schody z V nároží. SV průčelí hlavní části s čtvercovým okénkem v ose 2. patra (střecha trafostanice zakrývá 1. patro). SZ průčelí o 5 pravidelně rozdělených osách v patrech, symetrii narušuje ve 2. ose 1. patra od J místo dvojice úzkých vysokých oken. V přízemí v severní části trojice oken blízko při sobě, v jižnější části další tři okna volněji rozdělená. Na severní straně navazuje výrazně vyšší stěna z haklíkového zdiva, ukončené omítanou atikou, na jihu pokračuje mírně vyšší zdivo spojovacího krčku s ležatým oknem. JZ průčelí spojovacího krčku s vystupujícím nárožím na styku s objektem B. V hlavní části s otvorem průchodu a ležatým okénkem, ve stykové nárožní partii v každé stěně dvoukřídlé dřevěné obdélné okno na výšku. JZ průčelí patrové části s obdélným oknem v ose každého patra, dělení do latinského kříže. Střecha sedlová, krytá falcovaným plechem, přes hřeben střední části dlouhý obdélný komín, další dva komíny při jihozápadním průčelí dále od hřebene (JV čtvercový). Interiér Do objektu se vstupuje ze spojovacího traktu při SV straně objektu B. Vstupní část je přízemní, z ní vede schodiště do pater a vstupy do dalších prostor. Přízemí Vstupní část s halou prostupující až na zadní průčelí, na jihozápadní straně užší trakt s dílnou, průchodem za boudu, záchody a skladem. Severovýchodní stěna z kvádrového haklíkového zdiva (původně vnější). Ve vstupu na schodiště rámové dveře se čtveřicí hladkých výplní. V SZ části chodbový prostor (původně sklad krmiva) se vstupem do příčné zadní místnosti s nádržemi tepelného hospodářství (původně chlév). Zbývající jižní část přízemí vyplňuje vedle dílny a sociálního zařízení velký sklad, vzniklý úpravou stáje. V samostatně přístupném přístavku při SV průčelí trafostanice. Patra Točité dřevěné schodiště s hranolovými sloupky se zdobným seříznutím hlavy, u dolního sloupku opěrné prkno, výplně prkénkové nezdobené. Obě patra s podélnou trojtraktovou dispozicí se středovou chodbou, zužující se na rozhraní 2. a 3 pokoje od jihu. V JV traktu pět pokojů, v SZ traktu čtyři pokoje a sociální zařízení.