kostel sv. Jana Křtitele

V severozápadní části osady Markoušovice vystavěn kostel sv. Jana Křtitele. Zděná, jednolodní stavba, s presbytářem orientovaným k jihovýchodní straně a věží nad severozápadním průčelím. Kostel obehnán ohradní kamennou zdí se hřbitovem a drobnou stavbou bývalé márnice v severním nároží. Nad SZ průčelím stavby vystavěna dvoupatrová věž, patra oddělena profilovanými římsami s oplechováním, stanová střecha věže je zakončena makovicí, ve vrcholu s kovaným latinským křížem. Okna 2. patra věže obdélná, v kamenných ostěních, kryta dřevěným svislým bedněním, nad okny kamenný segment v plné omítce. Vstupní dveře do kostela dvoukřídlé, dřevěné, zdobené kazetami jsou osazeny v kamenném pravoúhlém ostění, nad vstupními dveřmi menší obdélné okénko je orámováno v kamenné šambráně s profilovaným parapetem. Přízemí věže s pásovou bosáží v omítce. Loď kostela se třemi okenními osami po evangelní a epištolní straně, okna oddělena lizénovými rámci, obdélná, půlkruhově zakončená. Matové skleněné výplně jsou uchyceny v menších kovových rámcích. Závěr kostela půlkruhový, z osy vstupu lodi zúžený, se dvěma okny na stranách, opět rozčleněn v omítce lizénovými rámci. Střecha lodi kostela valbová, krytá eternitovými šablonami. Po evangelní straně lodi kostela přistavěna obdélná stavba sakristie, střecha zvalbená, krytá plechovými pásy sesazenými do tzv. falců. Okna sakristie obdélná, dřevěná, dělena do kříže, osazena v kamenném ostění s profilovanými parapety. Okna jsou kryta kovanými mřížemi. Plocha sakristie s lizénovými nárožními rámci. Pod prostřední okenní osou po epištolní straně lodi je přistavěna drobná předsíňka s přístupovým schodištěm od JV strany a dvěma vtupními dveřmi (od JV a SZ strany). Střecha předsíňky zvalbená, krytinou eternitové šablony šedé barvy. Okno předsíňky čtvercové, v kamenném ostění. Objekt kostela vystavěn na nízké, kamenné podezdívce vyrovnávající svažitost terénu, kamenné bloky omítnuty. Barva štukové omítky je světlého okru včetně lizénových rámců. První a druhé patro věže s novodobým světlým nátěrem.