krucifix

Pískovcový pilíř s kamenným krucifixem stojí pod náměstím u místní komunikace po levé straně ve směru Pilníkov - Trutnov (Vlčice). Sokl usazen na kamenné základně, v zapuštěném rámečku čtyřřádkový text: Betrachte Kinder hier auf Erden / Jesu Christi Kreuzes pein. / Wirst hier schon gestärbet werden. / Und bei Gott einst selig sein/. Sokl je završen zužující se profilovanou římsou. Na sokl dosedá užší dřík pilíře, který má po stranách volutové příložky, dolní volutová křidélka širších rozměrů než v horní části. Na čelní straně podstavce na profilované římsičce je ztvárněn vysoký reliéf Panny Marie Bolestné ve zřaseném rouchu, s rukama sepjatýma před tělem a hlavou skloněnou k pravému rameni. Podstavec je ukončen masivní přesahující profilovanou vzdutou římsou, která se zužuje směrem vzhůru a je opatřená reliéfní výzdobou, s vejcovcem po obvodu, uprostřed s volutami, po stranách okřídlené andílčí hlavičky. Na římse na menším soklíku je vysoký reliéf ležícího beránka, soklík je završen opět vzdutou profilovanou římsou, na které je vztyčen kříž s liliově zakončenými rameny. Na kříži je zavěšený drobný korpus mrtvého Krista s široce rozepjatýma rukama, ve vrchním břevnu je svislá nápisová páska IN/RI nad hlavou Krista. Pod nohama lebka s hadem. Materiálem světlý pískovec. Celková výška pilíře s kamenným krucifixem je cca 470 cm.