venkovský dům

Z původní klasicistní trojstranně volně zastavěné usedlosti se zděným štítově orientovaným domem po pravé straně, obdobně orientovanými chlévy vlevo a mladší obdélnou zděnou stodolou v závěru dvora se zachoval pouze dům a stodola, část obvodového zdiva chlévů (sbíraná opuka a cihly) na hranici pozemku dosud stojí ve funkci ohrazení. Jednopatrový z cihel a opuky zděný hladce omítaný dům (šedozelený nátěr) na podélném půdorysu se štítovou orientací, sokl ze dvou řad pískovcových kvádrů, střecha mansardová, krytá šedými eternitovými šablonami. Interiéry nepřístupné. Štítové průčelí je pravidelně trojosé (ve štítu dvojosé), bohatě architektonicky členěné: ze soklu vyrůstající široké bosované liseny nesoucí výraznou profilovanou římsu podepřenou zubořezem. Okna jsou mělce zapuštěná, obdélná, členěná do kříže, vnitřní dvoukřídlá, šestitabulková. Nad okny jsou umístěny štukové rostlinné ornamenty. Okraj štítu lemuje opět zubořezová římsa, ozdobená štukovými srdíčky mezi zuby. Štít člení trojice konzolovitých pilastrů v podobě plochých volut, které nesou přímou profilovanou římsu nad okny (okenní křídla nedochována). V ploše štítu po stranách oken jsou patrné zbytky štukových medailonů. Na dvorním průčelí, původně symetricky řešeném v rytmu 2-1-2 jsou zachované původní vstupní dveře (dřevěné, výplňové) v profilovaném kamenném ostění se segmentovým nadsvětlíkem a zubořezová římsa. Původně segmentová okna byla již přestavěna – v přední části je 1. okno zazděno, 2. je trojdílné z 1.pol. 20. století, ostatní okna jsou čtyřkřídlá, bez členění. Nad vstupem je ve střeše zachován nákladní vikýř s valbovou střechou, klasově bedněnými prkennými dvířky a boky pobitými eternitem. Zadní štítová strana je zcela bez architektonického členění i bez oken. Zadní boční strana má střední vstup, který je možná až druhotný (pravoúhlý, bez dveří), vedle něj vpravo zazděný nízký segmentový vstupní otvor. Dvě dvojice oken původní velikosti, původní křídla zachována jen v 2. Ose zleva: okno čtyřkřídlé, ven a dovnitř otevíravé, desetitabulkové členění, vnější křídla osazena v líci fasády, kování – prosté vnější úhelníky, obrtlíky, úchytka. Meziokenní mříž pravoúhle rastrovaná. V poslední pravé ose je zřízeno nepůvodní okno velkého formátu. I toto průčelí obíhá zubořezová římsa. Mansardová střecha původního tvaru s námětky zachovala i dřevěnou profilovanou mezistřešní římsu, dva cihelné komíny (jeden z nich obedněný a pobitý eternitem). Stodola nepůvodní, zděná z cihel, architektonicky nezajímavá, se sedlovou eternitovou střechou.