kostel Narození P. Marie

Kostel v horní části obce u průjezdní komunikace po pravé straně ve směru Stav - Zboží. Okolo kostela hřbitov ohrazený kamennou zdí, hlavní přístup do církevního areálu od J - strany po kamenném schodišti od komunikace. Dnešní barokní jednolodní stavba s téměř čtvercovou lodí, užším půlkruhově uzavřeným presbytářem v ose lodi a se dvěma čtvercovými symetrickými přístavky po evangelní a epištolní straně presbytáře. Nižší, hranolová patrová věž v západním průčelí. Vnějšek stavby v měkké okrové omítce, bez výraznějšího členění (pouze lisenové rámce, štukové šambrány okolo oken, nárožní rustika). Evangelní strana lodi se dvěma menšími okny segmentově zakončenými, nároží lodi se sdruženými lisenami. Presbytář půlkruhově zakončený, užší, střecha zvalbená se sanktusníkovou věžičkou. Po straně presbytáře evang. strany čtvercová přístavba sakristie. Presbytář rozčleněn v omítce lisenovými rámci, okna identická. Po epištolní straně presbytáře opět čtvercová přístavba, loď se dvěma menšími okny segmentově zakončenými. Všechna okna orámována štukovými nevýraznými šambránami. K lodi přistavěna předsíňka, kryta sedlovou střechou, nároží s rustikou, vstup předsíňky kryt kovanou mříží. V podvěží přistavěno hranolové těleso schodiště se vstupem na věž. Dvoupatrová hranolová věž ukončena profilovanou korunovou římsou, uprostřed se vzdutým segmentem a umístěným ciferníkem hodin. Okna věže bedněna, úzká, půlkruhově zakončena. Patra věže oddělena lisenovými rámci, nároží s rustikou. Věž kryta helmicovou stříškou, oplechovanou lucernou ve vrcholu makovice s latinským křížem. Krov sedlové střechy bedněn, s pokládkou plechových pásů sesazených do tzv. falců.