sousoší Křtu Krista na podstavě

Pilíř se sousoším Křest Krista, čelně orientovaný k západní straně, se nachází na Novém Městě, v Jičíně, Lidickém náměstí (na východním břehu původního rybníčka Jordánku, který byl zrušen a zavezen v r. 1886, sousoší zde stojí dodnes). Kvádrový sokl o výšce 55 cm se sraženými nárožími o rozměru 140 cm x 110 cm (v půdorysu ve tvaru osmiúhelníku), je zakončený sedlovou profilovanou římsou o šíři 21 cm, po obvodu v horní části se třemi rytými liniemi. Na soklu umístěn kvádrový užší podstavec obdobného tvaru jako sokl o výšce 130 cm (opět ve tvaru osmiúhelníku), jednotlivé plochy v ploše jsou orámovány vpadlými zrcadly, na čelní a zadní straně vpadlé rámce s dvojitým orámováním. Na čelní straně v zrcadle vytesán nízký reliéf o výšce 95 cm zpodobňující Navštívení, kde P. Marie navštěvuje svou tetu Alžbětu, matku Jana Křtitele. Zadní strana podstavce s obdobným zrcadlem (o rozměru 121 x 51 cm) jako na čelní straně, s rytým šestiřádkovým textem: Tato / socha / jest zřízená k uctění / svatého Jana Křtitele / s přispěním Města (?) / zřízena 1849 /, dole dvouřádkový text: Zhotovil J. Sucharda / sochař N. Paka /. Podstavec ukončen římsou s obvodovou dvojitou páskou, nad reliéfem v čelním pohledu a vzadu nad zrcadlem s textem zavíjené květinové pásové festovy v reliéfu, nad nimi dvojité obvodový pásový listovec. Vrchní část pultově zakončená, přesahující, dvojitá. Na římse nižší soklík s plintem a sousoším se Křtem Krista v Jordáně. Dvě postavy v mírně nadživotním velikosti (190 cm), zpodobňují sv. Jana Křtitele, který křtí Pána Ježíše klečícího u jeho nohou. Sv. Jan Křtitel zobrazený v kontrapostu, s pevnou levou nohou, vylévá z lastury uchopené v pravé ruce vodu na hlavu Krista, hlava sv. Jana mírně skloněna k levému rameni, jeho pravá ruka ohnuta v předloktí, přes paži přehozena bohatá vykasaná drapérie, která obnažuje pravou nohu. Záda sv. Jana Křtitele zakryta splývající draperií, ze které je odhaleno pravé lýtko. Okolo krku a přes levé rameno přehozena kůže. Ježís Kristus zobrazen v pokleku přes sv. Janem Křtitelem, s hlavou skloněnou, natočenou k levému rameni, paže překřížené a položeny na prsou. Hlavy postav prostovlasé s plnovousy. Plintus se stylizovaným dnem řeky Jordánu.