socha sv. Donáta na podstavě

Socha je umístěna při silnici, v blízkosti mohutného jírovce, před zahradou soukromého objektu. Podstavec lemuje torzo částečně zasypaného kamenného stupně. Trojdílný silně kónický podstavec na půdorysu obdélníku s nevýrazně předstupujícím, lehce konkávně vydutým středem s vyžlabenými rohy člení odstupněný sokl a bohatě profilovaná přímá římsa. Na čelní straně podstavce je reliéfní korunovaný alianční znak Marie hraběnky Nosticové a Františka Michala z Martinic v kartuších se stáčenými okraji. V levém znaku šesticípá hvězda, v pravém čitelná kotva, další podrobnosti nezřetelné. Okolo koruny je vročení 1732. Pod znakem sekaný nápis: „ AFLILOURE / ET / TEMPESTATE / LIBERANOS / SANCTE DONATO. „ Na zadní straně podstavce je nápis: „FERVORE / ET PIETATE / DE / RENI KAUDEL / ANNO 1832.“ Na rovné zadní straně římsy jsou další letopočty: „1893 VESE… a 1905 Moz.“ Na římse stojí postava světce v životní velikosti, znázorňující římského vojáka ve vysokých botách, krátké suknici, s pláštěm přes záda, sepjatým sponou na prsou. V pravé ruce světec drží palmu, odhrnujíc přitom plášť, v levé jakousi nádobku. Je znázorněn jako prostovlasý, s krátkým vlnitým vousem a zlacenou plechovou svatozáří tvaru hvězdice. Ze zadní strany je plasticky propracovaná draperie.