sousoší sv. Anny s Pannou Marií, na podstavě

Sousoší sv. Anny s P. Marií na sloupu se nachází nedaleko kostela sv. Mikuláše ve Staré Pace ve směru Stará Paka - Nová Paka po levé straně u průjezdní komunikace. Na hranolovém soklu, na čelní straně s příložkou a rytým zrcadlem (k soklu vedou od komunikace kamenné přístupové schody v počtu 5 ks), je umístěn podstavec. Podstavec je zdoben po stranách plochými příložnými deskami, ukončenými ve spodní a vrchní části volutovými křídly. Na čelní straně podstavce mělká, v horní části segmentově zakončená nika se sraženými rohy. V ní je vytesán reliéf sv. Floriána o výšce 55 cm. Podstavec je ukončen mírně segmentovou, kónicky přesahující římsou, uprostřed zdobenou volutovými křidélky a palmetou. Na vrcholu je sousoší sv. Anny vyučující P.Marii. Postava sv. Anny sedí na nízkém soklíku, zobrazena v dlouhém splývavém šatu, hlavou skloněnou k pravému rameni. Na klíně světice je položená otevřená kniha, její pravá ruka je položena na ramenou P. Marie. Po pravém boku stojí drobná postava P. Marie, s pravou rukou položenou na knize. Okolo hlavy sv. Anny kruhová svatozář s pěticípými hvězdami opatřenými zlatým nátěrem. Velikost sousoší je 130 cm. Materiálem světlý pískovec. Celková velikost 310 cm.