chata zv. Jaroňkova útulna

Přízemní budova Jaroňkovy útulny byla vystavěna na obdélném půdoryse v roce 1904 v prostoru někdejšího horního paláce štramberského hradu. Budova útulny přiléhá z jihozápadu k válcové kamenné věži. Na vysokou omítanou soklovou část stavby navazuje hrázděné zdivo; plochy mezi trámy hrázdění jsou vyzděny a omítnuty. Zadní provozní část objektu není pojata jako hrázděná, nad střešní rovinu této části stavby vystupuje úzký vysoký omítaný komín. Omítané plochy fasád Jaroňkovy útulny jsou pojednány v barvě bílé. Objekt završuje sedlová střecha krytá dřevěným šindelem. V zadním úseku severozápadní fasády útulny jsou umístěna obdélná pravoúhlá okna s dřevěnými výplněmi hnědé barvy. V předním úseku fasády se nacházejí tři velká atypická okna ve tvaru pětiúhelníku (horní trojúhelníková část dosedá na spodní část obdélnou). Čtyřdílné dřevěné okenní výplně členěné do menších tabulek jsou opatřené hnědým nátěrem. Před jihozápadní štítové průčelí předstupuje tříosý arkýř prosvětlený pravoúhlými okenními otvory s dřevěnými výplněmi, završený zvalbenou stříškou krytou dřevěným šindelem. Nad středním oknem arkýře je situován malovaný nápis: U Jaroňků. Jihozápadní štít je v horní ploše bedněný (paprskovitě kladená prkna se zalištováním), v jeho vrcholu se nachází kabřinec se šindelovou krytinou. Atypická pětiúhelná okna člení i jihovýchodní okapové průčelí. Mezi nimi je umístěna před fasádu předstupující prostora předsíně, v níž se nachází dva vstupy do Jaroňkovy útulny. V obou vstupech jsou osazeny jednokřídlé dřevěné rámové dveře s horní prosklenou částí; před vstupy jsou situovány vždy tři schodišťové stupně. Předsíň, završenou pultovou šindelovou střechou, prosvětluje pravoúhlé okno, atypicky členěné na menší tabulky. V zadním krátkém úseku jihovýchodní fasády je umístěno malé větrací okénko. Objekt Jaroňkovy útulny, zakomponovaný do areálu štramberského hradu, se odvolává na tradici lidového stavitelství v intencích přístupu z počátku 20. století. Nedávno byla dokončena komplexní obnova této památky.