zvonička

Kamenná pilířová zvonička z r. 1893 s reliéfem sv. Prokopa se nachází na ploše návsi při ulici Květnového povstání v centru obce. Drobná pilířová zvonička je vytvořena z hnědočerveného hrubozrnného pískovce (slepence). Struktura jednotlivých kamenných částí objektu je rozdílná. Na dvoustupňovou základnu navazuje rovněž dvoustupňový sokl. Na čelní straně horní části soklu je reliéfně vystupující nápis "Léta Páně !/ 1893." Nad soklem pokračuje vlastní hranolový dřík pilíře. Ve spodní části je na průčelní straně nika s reliéfem stojící postavy sv. Prokopa. Český zemský patron je zde zpodobněn jako opat s mitrou na hlavě, s berlou v levé ruce a s knihou v pravé ruce. Nad nikou je drobný reliéf kalicha. Dřík ukončuje vrcholová odstupňovaná římsa. Na ní je posazena otevřená kaplice, po stranách se čtyřmi otvory s polokruhovými záklenky. Boční otvory jsou menší, otvor na čelní a zadní straně je větší. Uvnitř kaplice je osazen zvonek s pohybovým mechanismem. Kaplice je ukončena sedlovou stříškou s římsou a s ozdobnými rostlinnými prvky (obdobami akroterií) v nárožích. Zvoničku zakončuje vrcholový kříž, ve spodní části s dekorativním volutovým štítkem reliéfně zdobeným stylizovanými květy, trojlístkem a hvězdami. Ramena kříže mají okosené hrany.