vila architekta Otto Rothmayera

Vlastní vilu si vystavěl profesor Otto Rothmayer, který byl žákem a spolupracovníkem architekta J. Plečnika i jeho nástupcem při úpravách Pražského hradu, v sousedství tzv. vojenské nemocnice v Praze 6 - Střešovicích a to po roce 1928. Pro svoji rodinu navrhl nejen dům, včetně interiérů, ale také zahradu, její oplocení i venkovní nábytek. Zahradu architekt postupně vybavoval artefakty dopravenými z Pražského hradu, Šumavy a dalších míst, které navštěvoval. Na zařízení interiérů bytu se podílela Rothmayerova žena, textilní výtvarnice Božena Horneková - Rothmayerová. Proslulá, stylově vytříbená a komorní stavba se zahradou je v povědomí kulturní veřejnosti spojená též s dílem slavného českého fotografa Josefa Sudka (soubor Kouzelná zahrádka).