Janův hrad

Romantická stavba, patřící k nejvýznamnějším voluptuárním stavbám lednicko-valtického areálu je situována v meandru řeky Dyje, přibližně dva kilometry SV směrem od zámku v Lednici. Patrová, v nárožních věžích většinou dvoupatrová budova v romantické podobě umělé zříceniny, postavená z nahrubo otesaných kvádrů, je postavena na pravidelném čtvercovém půdorysu se čtyřmi nárožními věžemi různého půdorysu (jižní věž kruhový, severní věž obdélný, východní polygonální čtyřboký, západní polygonální pětiboký). Jižní průčelí, prolomené na ose mohutným vstupním portálem v podobě profilovaného lomeného oblouku tvořeno sedmi okenními osami, v přízemí tvořenými nevelkými obdélnými okny s ostěním, v prvním patře, odděleném průběžnou širokou pásovou římsou, velkými obdélnými okny se slepými půlkruhovými záklenky. Nad nimi se po obvodu romanticky členěné atiky, tvořené kamennými kvádry zvedá ochoz, nesený konzolami s lomenými, případně segmentovými záklenky; ochoz je na několika místech přerušen a doplněn kovovým schodištěm se zábradlím. Pohledově vpravo lemuje průčelní fasádu válcová věž v přízemí prolomená úzkými střílnami, v prvním patře nad pásovou římskou pěti okny, zaklenutými stylizovaným oslím hřbetem. Druhé patro věže, prolomené opět pěti okny ve tvaru oslího hřbetu, lemuje vyhlídkový ochoz s kamennou poprsní, nesený konzolami, sklenutými lomeným obloukem. Romanticky ruinosně členěné třetí patro obepíná vyhlídkový kovový ochoz. Pohledově vlevo lemuje fasádu polygonální věž, prolomená na v přízemí na každém boku střílnami; nad širokou pásovou římskou je na každém boku prolomeno okno, zaklenuté lomeným obloukem, druhé patro, vyvršeno ruinozně působící atikou, prolamují úzké střílny s ostěním. Západní průčelí nahrazuje zeď, tvořená v přízemí monumentálně působícími nikami, zaklenutými lomenými oblouky; nad průběžnou pásovou římsou, oddělující první patro od druhého se zvedá různě vysoká zeď, uměle prolamovaná na způsob ruiny. Za polygonální věží je ze zdi vysunut prevet. Severní zeď, působící nejvíce ruinozním dojmem, což podtrhuje značně členitý horizont, lemuje severní nárožní věž a východní polygonální věž se čtyřmi půlkruhově zaklenutými okny v prvním patře; ve druhém patře se na každé stěně věže nachází dvojice úzkých střílnových okének. Západní zeď, v přízemí opět tvořená lomenými nosnými nikami je tvořena romanticky pobouranou zdí s členitým horizontem; nad průběžnou pásovou římsou jsou do prostory vysunuty dva válcové arkýře s plechovými stanovými stříškami. Ve zdi jsou nepravidelně prolomeny nevelká okna, téměř na ose boční, segmentově zaklenutý vchod. Pravidelné vnitřní nádvoří s ujmutými rohy u severní a východní věže. Pohledově vpravo od hlavního vstupu do nádvoří se zdvihá schodiště s poprsní, nesené šesti stupňovitými kamennými arkádami s lomeným záklenkem, ústící na nevelký balkon na pravidelném půdorysu, z něhož se vchází dvoukřídlými dveřmi s ostěním přes předsíň do hlavního hodovního sálu. Z plochostropého hodovního sálu, dekorovaného iluzivní výmalbou, je možné přejít i do dvou přilehlých místností v nárožní jižní a západní věži. Zatímco západní věž má rovněž plochý strop, kruhová místnost jižní věže je zaklenuta složitější hvězdicovou klenbou s iluzivní výmalbou. Kromě venkovních schodiště se v jižní, severní a západní věži nachází pravotočivá schodiště z dubového dřeva. Materiál: Janův hrad, imitující středověkou zříceninu je tvořený hrubě otesanými kamennými kvádry; ostění oken, portálů, střílen, parapety i poprsně jsou vytesány z pískovce. Kamenné vyhlídkové ochozy jsou doplněny kovovými můstky a schodišti. Vrata, okenice, okenní rámy i šneková pravotočivá schodiště v jižní, severní a západní věži, jsou dřevěná se stylizovaným středověkým kováním. V interiérech se uplatňují štukové dekorace na klenbách; místnosti jsou vymalovány iluzivními nástěnnými a nástropními malbami; místnosti jsou doplněny krby s mramorovým ostěním.