usedlost Hybšmanka

Původní viniční usedlost získala svou dnešní podobu ve 2. pol. 18.století. Součástí výstavby z tohoto období byly i hospodářské budovy, které se do dnešní doby nedochovaly. Obytná budova Jedná se o obdélnou na severní straně patrovou a na jižní straně dvoupatrovou dispozici. Jižní strana je prolomena osmi osami oken, z čehož první patro šesti osami, boční stěny jsou tříosé, jedno okno přízemní části vždy slepé, naznačeno šambranou. Budova je zastřešena mansardovou střechou, v níž jsou na bocích a na jižní stěně umístěna tři a po jednom střešním vikýřovém oknu, krytém pultovou střechou. Okna objektu jsou obdélná, lemována šambranou s lištou, v jednom osazena zdobená mříž. Na severní stěně je umístěn pravoúhlý vstupní portál s ostěním s ušima a hlavním klenákem v nadpraží, před ním schodiště o dvou kamenných stupních. Vstupní dřevěné dvoukřídlé výplňové dveře se zdobenou kovovou klikou. Na východní stěně je osazen boční portál s ostěním s ušima, před ním kamenné schodiště, dřevěné jednokřídlé výplňové dveře s kovovou zdobenou klikou. Dva obdobné portály situovány ještě na jižní stěně objektu. Na jižní stěně budovy umístěny sluneční hodiny. Brána Brána je tvořena stlačeným obloukem, lemovaným ostěním s lištou s hlavním klenákem v ose oblouku, nad nímž se klene segmentově vykrojený oblouk římsy, kryté prejzy. Dřevěná vrata dvoukřídlá, s vyřízlým obdélným vstupem pro pěší. Ohradní zeď s nikou po obvodu při severní stěně parcely. Zděná, omítaná. Zahrada Zahradu vymezuje obdélná plocha, osázena stromy. Nebyl umožněn přístup. Zahradní domek (původní viničný lis) Původně se jednalo o obdélnou zděnou omítanou stavbu, členěnou lisenami, s mansardovou sřechou. V roce 2005-2006 však došlo bez vědomí NPÚ k jejímu zbourání a následnému nahrazení nevhodnou replikou bez užití tradičního materiálu. V současnosti je z původního objektu chráněna pouze parcela.V současnosti čp. 0, původně 263.