radnice a škola

Jádro souboru tvoří dvě původně samostatné budovy v neorenesančním slohu, na půdorysu ve tvaru U, které ale vždy tvořily jeden urbanistický celek : čp. 8 je bývalá radnice města Bubeneč, upravená a dostavěná v letech 1905 - 1906. Čp. 26 byla budova obecní školy, která byla k radnici přistavěna v roce 1909. Obě budovy byly postaveny podle projektu architekta V. Orta a po změně využití po roce 1920 byly uvnitř propojeny. čp. 8 - bývalá radnice Dvoupodlažní budova tvoří část při pravé straně vstupního průčelí vedle sousedního kostela sv. Gottharda, vymezená je výrazným rizalitem se štítem a arkýřem. Původně byla ukončena rizalitem se vstupním portálem, vybíhajícím nad úroveň patra věžovou nástavbou, zdobenou dekorativními štíty, atikou, vížkami a arkýři. Při levé straně vstupního průčelí navazuje třípodlažní budova školy, čp. 26, napojená na bývalou radnici v přízemí svým vstupním křídlem, na nějž kolmo navazuje dlouhé dvorní křídlo, které je opět kolmo zalomené ke kostelu. Obě části - radnice i škola - jsou zastřešeny sedlovou střechou s valbami, štíty v neorenesančním a secesním tvarosloví. (pokrač.) Po stranách budovy dominují atikové obloučkové štíty, centrálně v jižním vstupním průčelí je umístěna čtyřboká věž se stanovou stříškou, cibulkou a vížkou. Věž předstupuje mírným rizalitem, v přízemí je porticus (původně vstup do radnice), lemovaný dvojicí ionských polosloupů na vysokých soklech, nesoucí pás kladí a půlkruhový tympanon lemovaný dvojicí alegorickými poprsí. Vlastní vstup je půlkruhově zaklenut, v klenák zdoben secesní štukovou dívčí hlavou, ve vlysu nad ní štukový nápis: ZBUDOVÁNO 1905. Ob osu je umístěn sousední portál s hlavním vstupem do školy, opět půlkruhově zaklenutý, s monumentální archivoltou se secesními motivy. Portál je lemovaný ionskými pilastry s kanelovanými sokly, na vrcholu pilastrů štukové vázy. Vnitřní dispozice je dochována v původní podobě, drobné změny přineslo pouze propojení budov v roce 1920. Ve starší části jsou reprezentační prostory schodiště a chodeb bývalé radnice opatřeny půlkruhovými arkádami a zaklenuté valenými klenbami s výsečemi či křížovou klenbou, litinové zábradlí. Pilíře a pilastry zdobeny štukovou ornamentikou. Okenní a dveřní výplně dochovány původní. Vestibul školy je střídmější, s plochým stropem, zdobený pilastry, na stěnách štukové motivy slepých oken. Schodiště nesou pilíře s klenbou kobylích hlav, ploché stropy zdobeny fabiony a zrcadly. Původní litinové zábradlí.