sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Vendelína a sv. Antonína

V nezastavěném prostoru v blízkosti mostu přes potok je umístěno sousoší sv. Jana Nepomuckého, Vendelína a Antonína. Sochy jsou umístěny na samostatných podstavcích, vycházejících z pozdně barokního tvarosloví. Středová socha i podstavec sv. Jana Nepomuckého velikostí přesahuje přibližně stejně vysoké sochy obou doprovodných světců. Prostřední výškově odstupňovaný sokl se sochou sv.Jana je trojdílný půdorysnou profilací opakující tvar podesty na půdorysu kříže s odstupněním krátkých ramen. Střední hranolová úzká část dříku je doplněna mělkými volutovými křídly s akcentací ztlačených závitnic. Na čelní straně je plošně členěna zrcadlovým rámem s konkávně ujmutými kouty. Ve vrcholu je zakončen vyloženou profilací deskové římsy, nesoucí nízkou čtvercovou podnož. Sv. Jan Nepomucký je podán v klasickém ikonografickém pojetí v trojdílném kanovnickém rouchu s biretem na hlavě, doplněnou o hvězdnou gloriolu. Mírně podživotní velikost sochy je opticky prodloužena statickým pojetím s mírně vertikálně zřasenou drapérií. Pohybová statičnost je mírně narušena pohybem předklonu hlavy s pohledem na krucifix s korpusem Krista, svíranám oběma rukama na hrudi. Pohledově vpravo od světce je menší trojdílný sokl se sochou sv. Vendelína. Podstavec na půdorysu čtverce je členěn výrazněji profilovanou patou, středovou hranolovou částí a ve vrcholu ukončen vyloženou profilací deskové římsy. Socha je umístěna na nízkém plintu. Sv. Vendelín mírně podživotní velikosti výrazného kontrapostu s vahou na levé noze a vytlačené pravé, je podán jako mladík v poutnickém oděvu s kloboukem přitisknutým oběma rukama na hrudi a předkloněnou hlavou v gestu modlitby. Je oděn do krátkých kožených kalhot s německého typu se šlemi, košili s nabíranými rukávy a střevíců. Přes levé rameno má zavěšenu mošnu. Postavu dolňuje motiv kmene stromu za zády a atribut ovce, ležící u levé nohy. Pohledově vlevo je umístěn obdobně formovaný podstavec se sochou sv. Antonína Paduánského. Světec v podživotní velikosti je podán v klasickém ikonografickém pojetí. Výrazný kontrapost s vahou a levé noze s předsunutou pravou nohou, drží v levé ruce otevřenou knihu a malého Ježíška, v pravé ruce drží stonek lilie. Oděn je do řeholního roucha výrazně vertikálního zřasení s kapucí. Na plintech všech tří soch je vysekán letopočet 1909. rozměry: sokl cca materiál: kámen - pískovec