krucifix

Krucifix, zhotovený z okrovooranžového pískovce, stojí v dolní části travnaté parkové plochy návsi obce na lehce z terénu vystupujícím betonovém základu. Tvoří jej soklová architektura, složená z hranolové soklové části, hranolového dříku a krycí desky s profilovanou obvodovou římsou a vrcholové sousoší, umístěné na subtilnějším soklovém nástavci. Soklová část je na jednotlivých stranách s výjimkou zadní opatřena obdélnými rytými zrcadly s konkávně vykrojenými rohy a ustupující profilací při horním obvodu přechází do úrovně dříku. Hranolový dřík nese na čelní straně nízký reliéf frontální postavy světce v biskupském rouše s mitrou na hlavě, která pravou, v lokti zalomenou pozdviženou rukou žehná a v levé přidržuje biskupskou berlu. U pravé nohy světce je zřetelný fragment horní části nevelké, obtížně identifikovatelné postavy, která by v případě, že by šlo o ďábla, identifikovala světce jako sv. Prokopa, může však jít i o pohana a pak světcem může být i sv. Vojtěch. Boky i zadní strana dříku jsou opatřeny obdélnými rytými zrcadly s konkávně projmutými rohy. Do vykrojených rohů zrcadla na zadní straně dříku jsou vyryty číslice letopočtu 1801, který souvisí se vznikem díla. Soklový nástavec, nesoucí vrcholové sousoší, je v horní části mírně projmutý. Vrcholovému sousoší dominuje mohutný krucifix, jehož dolní část je ze zadní části a z boků zahalena oblakovou kupou. U jeho paty je v levém profilu vytesaná postava sv. Máří Magdalény s rozpuštěnými vlasy. Klečí na pravém koleni, levou rukou, částečně zahalenou v roušce, objímá spodní část vertikálního břevna kříže, zatímco zpod cípu roucha po pravé straně vyčnívá pravé chodidlo. Zahalena je v oděvu s měkce modelovanými obloukovitými záhyby. Při jejím levém koleni u paty kříže spočívá kalichovitá nádobka na vonné masti. O něco výše v levé část čela sousoší se nachází šikmo orientovaná lebka, jíž prolézá had. Korpus Krista v bederní roušce s plošně řasenými záhyby, jejíž cíp přechází na povrch břevna kříže, má nohy překřížené téměř nad hlavou sv. Máří Magdalény. Ruce, téměř horizontálně rozepjaté, jsou přitisknuté k ploše břevna, hlava s realisticky provedeným obličejem je lehce natočená k pravému rameni. Horní část vertikálního břevna završuje plošně zvlněný rotulus s nápisem IN / RI, zakrývající téměř celou plochu břevna. Na zadní straně kryje dolní část krucifixu kupa oblaků, která je viditelná i v levé části přední strany skulptury. Modelační pojetí díla přes pozdní dobu vzniku nese ještě rysy pozdně barokního sochařství.