bývalá zájezdní hospoda

Dům čp. 32 je čtyřkřídlý patrový objekt uzavřené dispozice. Západní průčelí západního křídla, zasazeného do terénu, je čtrnáctiosé. V ose sedmé od severu (zleva) se nachází vjezd do průjezdu. Jeho otvor je nahoře zakončený do půlkruhového oblouku, v otvoru jsou dřevěná vrata. V jejich středu je vstup pro pěší, nahoře tvaru segmentového oblouku, vrata tvoří klasovitě kladená prkna. Otvor lemuje portál, tvořený sdruženými pilastry s prstencovou bosáží a rozeklaným frontonem s velmi krátkými bočními stranami, ukončenými směrem do středu volutou. Dnes je na fasádě ve frontonu znak města Krupky a nápis „MĚSTO KRUPKA“. Ve zbývajících osách přízemí jsou okna, umístěná ve špaletě. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s dvoudílnou horní větrací částí. Nahoře a na bocích je lemuje šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, doplněná parapetní římsou. Nad okny je mohutná přímá profilovaná římsa. Na fasádě se střídají okna s hlavním klenákem a bez něj, a to tak, že na jižním konci začíná okno s klenákem. Okna na severní straně díky stoupajícímu terénu sahají až k chodníku, krajní severní okno nemá parapetní římsu. Všechna okna jsou opatřená vnější mříží z diagonálně vedených prutů. Obdobná okna vyplňují i všechny osy patra. I zde se střídají okna s hlavním klenákem a bez něj, avšak v opačném pořadí (nad přízemním oknem s klenákem je tak okno v patře bez klenáku a naopak). Klenáky sahají až po nadokenní římsu. Ta je nad okny s klenáky tvořená dvěma šikmými stranami a nad okny bez klenáků rovná, se středem vyklenutým do oblouku. Nad okny se pod profilovanou hlavní římsou nacházejí větrací otvory. Jsou ve dvojicích se společnou šambránou, čtvercové otvory zakrývá ozdobná mřížka (dnes jsou vesměs otvory zaslepeny). Jižní průčelí jižního křídla je osmisoé. V přízemí jsou stejná okna, jako na západní straně, v ose první od západu je šambrána s hlavním klenákem (dále se opět střídají s šambránou bez klenáku). První patro odděluje plochá římsa. V něm se směrem od kraje střídají jednouchá a sdružená okna, tvořená dvěma částmi. V ose první od západu je okno jednoduché, následuje okno sdružené, opět jednouché a sdružené. Stejně je tomu tak i z druhého kraje fasády, takže v osách čtvrté zprava i zleva jsou okna sdružená. Po stranách a nahoře lemuje okna šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, u sdružených os je nahoře společná – stejně jako parapetní římsa. V patře hlavní klenáky chybí, nad okny je však štuková výzdoba. Nad jednouchými okny je to mušle, dole s dvěma vavřínovými větvičkami, nad sdruženými okny je stejná mušle, avšak vavřínové větve od ní vedoucí, jsou bohatě rozvětvené a sahají po celé šíři oken. Obě čtyřosé části patra mají odlišné nadokenní římsy. V osách první a třetí od západu je rovná římsa s půlkruhovým středem, v osách druhé a čtvrté od západu římsa se šikmými stranami. V osách první a třetí od východu je římsa se šikmými stranami, v osách druhé a čtvrté od východu je římsa s mírným obloukem. Pod hlavní římsou jsou opět stejné větrací otvory jako na západě. Východní průčelí objektu tvoří fasády jižního, východního a severního křídla. Dvouosé východní průčelí jižního křídla má osy v prvním patře posunuté oproti přízemí více na sever. Ve všech osách jsou okna. V přízemí jsou stejná jako na jihu a západě, obě mají hlavní klenák. První patro vymezuje plochá římsa. Okno v jižní ose je stejné, včetně zdobných prvků, jako okno v ose druhé od jihu v prvním patře západního průčelí. Okno v ose druhé od jihu je zase stejné jako okno v krajní jižní ose na západní straně. Stěnu zakončuje hlavní římsa, větrací otvory dnes chybí (původně zde byly). Navazující východní křídlo je nižší, než jižní a rovněž než severní. Východní průčelí východního křídla člení lizénový rám. Tvoří ho vodorovné lizény mezi přízemím a prvním patrem a pod hlavní římsou a svislá lizéna, oddělující krajní jižní osu. V ní je v přízemí i patře drobné kruhové okénko. Ve zbývající části prvního patra je devět oken ve špaletě, rozmístěných zčásti nesymetricky. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými tenkou vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí. Jejich rozměr je menší, než u jižního a západního křídla. Otvory lemuje nahoře a na bocích šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, dole je parapetní římsa. V přízemí je pod oknem ve střední ose velký, půlkruhově zakončený otvor, umožňující přístup na dvůr. Dnes je zabezpečen mříží se vstupem pro pěší. Stejná okna jako v patře, avšak zde opatřená vnější mříží z diagonálně vedených prutů, jsou v přízemí pod osami patra první, třetí a osmou od jihu. Na severu navazuje na východní křídlo severní. To je výrazně vyšší než východní křídlo a o něco vyšší i než křídlo jižní. Východní průčelí východního křídla je pětiosé. Ve všech osách jsou stejná velká okna. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Nahoře a po stranách je šambrána, pod okny parapetní římsa. Okna v přízemí jsou opatřená ozdobnou vnější mříží. Průčelí člení lizénový rám, tvořený mezipatrovou lizénou a nárožními. Stěnu zakončuje hlavní římsa. Severní vnější průčelí je na západě bez otvorů, následuje střední a východní část, které mají tři podlaží – východní konec předstupuje o šíři jedné osy v boční stěně. Dolní podlaží člení pásová bosáž, horní okna v jednoduchých šambránách a lizénové rámy. V jihozápadním rohu dvora se nacházejí dva obdélné přístavky se sedlovou střechou, vyšší než vlastní křídla objektu. Jižnější z nich mírně předstupuje. Přístavky člení okenní otvory v šambránách, v jižnějším je v dolním podlaží i vstup. Úrovně podlaží obou přístavků jsou odlišné. Na čtyřosém východním průčelí západního křídla je patrné, že hlavní římsa a střecha severní dvouosé části je lehce vyvýšená. V přízemí je v ose třetí od severu velmi široký otvor do průjezdu, nahoře zakončený do oblouku. Dnes je v něm místo vrat mříž. Ve zbývajících osách přízemí a všech osách patra je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí. Otvor lemuje jednoduchá šambrána, okna v přízemí jsou zabezpečena vnější mříží z diagonálně vedených prutů. Stěnu zakončuje hlavní římsa, pod ní probíhá ještě jedna římsa, drobnějšího rozměru. Severní křídlo je vyšší, než západní. Na východě je jednoosý schodišťový rizalit. V dolním podlaží jsou převážně prosklené dřevěné dvoukřídlé dveře, lemované šambránou. Nad dveřmi je trojúhelný fronton. Výše je velké, půlkruhově zakončené okno. Je dvoukřídlé, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s horní částí členěnou v ose jednou příčlí svislou. Pod oknem je parapetní římsa, nad horním obloukem šambrána s hlavním klenákem. Stěna rizalitu je až po paty tohoto okenního oblouku opatřena pásovou bosáží. U obou nároží je lizéna, rovněž s pásovou bosáží, sahající až pod hlavní římsu. V horním podlaží je sdružené okno, tvořené dvěma dvoukřídlými okny. Jejich křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, nahoře je dvoudílná část. Okna mají společnou šambránu a parapetní římsu. Výrazným členícím prvkem zbývající osmiosé části průčelí jsou římsy. V dolní a horní části je to plochá římsa, probíhající po celé šíři stěny, pod okny přízemí průběžná profilovaná římsa parapetní, mezi podlažími mohutnější profilovaná římsa a pod okny prvního patra jednotlivé parapetní římsy. Ve všech osách přízemí i patra jsou stejná okna ve špaletě. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí. Po stranách a nahoře otvory lemuje šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, v přízemí s hlavním klenákem. Mezi okny přízemí je ještě pásová bosáž. Východní křídlo je nižší, než jeho sousedi. Jeho západní průčelí je pětiosé, osa druhá od severu se nachází v rizalitu. U jeho nároží jsou pilastry, přerušené římsou, která probíhá mezi podlažími po celé šíři stěny. Pilastry mají soklovou patku a římsovou hlavici. V přízemí rizalitu je velmi široký vjezdový otvor, zakončený vysokým segmentovým obloukem. V prvním patře je termální okno, vyplňující celou šíři stěny mezi pilastry. Oblouk lemuje šambrána, dole je parapetní římsa. Dřevěné okno je rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi (dolní je tenká) a pěti (nahoře třemi) svislými příčlemi. Střední a krajní jsou silnější. Podobná, avšak o něco menší okna, jsou i v obou podlažích v osách první, třetí a čtvrté od severu a v patře v ose páté od severu. Okna v přízemí mají kolem otvoru šambránu, v osách třetí a čtvrté od severu dole doplněnou vystouplým obdélným, na šířku orientovaným parapetním polem. V patře je šambrána pouze kolem oblouku, dole mají okna parapetní římsu. V krajní jižní ose jsou v přízemí převážně prosklené jednokřídlé dřevěné dveře. Čtyřosé severní průčelí jižního křídla je na východní straně vyvýšeno do trojúhelného šítu. V přízemí je v ose první a třetí od východu dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě. Jejich křídla jsou rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny, nahoře je dvoudílná část. Okna lemuje šambrána. V ose druhé od východu jsou dvoukřídlé, převážně prosklené dřevěné dveře v šambráně, podobné, avšak menší, jsou v krajní západní ose. V prvním patře jsou ve všech osách stejná okna jako v přízemí. Objekt má sedlové střechy, kryté taškami. Na většině z nich jsou volská oka s obdélným, na šířku orientovaným otvorem. Na východní straně střechy západního křídla a jižní straně střechy severního křídla jsou pak velké obdélné, na šířku orientované vikýře s pultovou střechou, s dvěma dvoukřídlými okny v přední stěně.