dům

Nárožní zděný omítaný dvoupatrový dům má půdorys tvaru písmene L, nároží je zkosené. Základní členění obou uličních fasád je stejné. Jižní průčelí (do ulice Komenského) je pětiosé. Osy jsou rozmístěné tak, že mezi střední osou a vedlejšími je větší rozestup než mezi osami prvními a druhými od krajů stěny – tedy v rytmu 2 - 1 - 2. Dolní část fasády chrání sokl, pokračující i na východní stranu. Přízemí člení pásová bosáž, začínající v úrovni dolní části oken. V ose druhé od východu je v obdélné nice umístěn vstup, přístupný po dvou schodech. Otvor lemuje na fasádě tenká šambrána, dole začínající ve stejné úrovni jako pásová bosáž. Nahoře se šambrána zvedá do záclonového oblouku, v rozích a vrcholu oblouku se části šambrány přetínají. Obdobné orámování mají i okna, vyplňující zbývající tři osy. Dole ho doplňuje parapetní římsa. Okna jsou dvoukřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Umístěná jsou ve špaletě. U oken v osách první a druhé od západu je nad šambránou ještě vpadlé pole trojlistového tvaru. První patro odděluje profilovaná římsa, která však na západě nesahá až ke styku s vedlejším domem čp. 261. Římsu podpírají tři dosti ploché konzoly, umístěné po obou stranách os první a druhé od západu. Na konzolách je plastický trojlist, směřující dolů, dolní část konzol je profilovaná a zakončená půlkruhovým obloukem. Profilovaná parapetní římsa pod okny prvního patra, na západě sahající do stejné úrovně jako římsa mezipatrová, vymezuje pás, v němž je nad osami přízemí první a druhou od západu štuková výzdoba. Uprostřed je vysoká prázdná nápisová páska, doplněná po stranách bohatým dekorem z rozvilin s listovím. Ve všech osách prvního i druhého patra jsou stejná novodobá okna, umístěná ve špaletě. Imitují rozdělení na dvě křídla, v polovině mají velmi tenkou vodorovnou příčli. Poutec odděluje horní část, zakončenou do segmentového oblouku. Okno ve střední ose prvního patra má tenkou šambránu, která se u pat horního oblouku přetíná a dole sahá pouze k dolní čtvrtině výšky okna. Zbývající okna šambránu nemají. Na stěně nad okny je bohatá štuková výzdoba. Mezi osami první a druhou od západu jsou dva do stran natočené kolčí štíty vedle sebe, nad nimiž je dvojitá stuha. Zvlněné cípy první směřují nad štíty do stran, druhá je uvázaná na mašli a její cípy směřují přes štíty. Pod štíty je oválný, na šířku orientovaný stylizovaný rostlinný motiv. V ose mezi štíty je ještě dolů rovně visící široká stuha, zakončená střapcem, ovinutá šroubovitě dvěma dalšími stuhami. Nad oknem ve střední ose je kolčí štít s vozovým kolem, nahoře s helmou, situovanou v levém profilu. Po obou jejích stranách jsou přikryvadla, provedená jako bohatě stáčené rozviliny, sahající až pod úroveň dolního okraje štítu. Nad okny v osách první a druhé od východu jsou sluneční hodiny, kterým však chybí stylus a rozmístění číslic a jejich hodnoty se nejeví funkčně. Nahoře je sluneční kotouč s lidským obličejem a lehce zvlněnými paprsky. Zhruba v polovině výšky slunce je na obou stranách téměř vodorovně situovaná široká stuha. Další tři stuhy vedou od dolní části slunce dolů, kde jsou zvlněné a jedna z nich pak stočená do výrazného útvaru. Zbývající dvě stuhy jsou dole zakončené střapcem. Pod okny druhého patra vede profilovaná parapetní římsa, která opět nesahá až k vedlejšímu domu. Podpíraná je v úrovni prvního patra dlouhými mohutnými konzolami, umístěnými u obou konců stěny a po stranách střední osy. Konzoly jsou provedené jako polygonální polopilíř. Ten má profilovanou konvex-konkávní patku, dole zakončenou rostlinným motivem. Na stěně mezi konzolami je ještě profilovaná římsa tvaru mírného oblouku, uprostřed se záclonovitě zvedající a sahající až pod horní parapetní římsu. Nachází se nad střední osou a nad oběma krajními osami, jimž je společná. Okna druhého patra v osách první a druhé od západu i východu mají profilovanou šambránu. Okno ve střední ose má po stranách pilastr, pod jehož římsovou hlavicí je kolčí štít. Nad pilastrem je lizéna, sahající pod horní římsu. Nad hlavicí pilastru začíná ještě šambrána, lemující horní část okna. Nad okny probíhá po stěně profilovaná římsa, nad osami se zubovitě zvedající. Mezi osami první a druhou od západu je ve stěně nika, stejně vysoká jako okna, dnes prázdná. Výzdobu druhého patra doplňují ještě plastické motivy, umístěné nad pilířovitými konzolami pod parapetní římsou. Jde o stylizovanou volutu, nahoře s vegetabilním motivem. Fasáda vrcholí bohatě profilovanou hlavní římsou, podpíranou dvěma kónickými, směrem vzhůru se rozšiřujícími konzolami. Umístěné jsou u styku s vedlejším domem a východně od osy druhé od západu. V šíři os první a druhé zleva se zvedá nad hlavní římsou štít. Jeho střední část je vyšší, lemovaná polygonálními polopilíři. Přes ně přechází profilovaná římsa, vymezující horní část, zakončenou podobně provedenou římsou hlavní. Nad polopilíři je vztyčen kulovitý zakončující architektonický článek. Vyšší střed doplňují nižší křídla, poblíž konců opět s polygonálními polopilíři. Jejich ukončující článek je kónický. Uprostřed štítu je segmentově zakončené novodobé okno ve špaletě, imitující dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou horní částí. Ve zkoseném nároží je v přízemí stejné okno, včetně orámování, jako v ose první od východu jižní fasády. V pásu mezi římsami, oddělujícími přízemí a první patro, je vystouplé obdélné, na šířku orientované pole s dovnitř vykrojenými rohy. V jeho středu je další vystouplé pole stejného tvaru, avšak užší. Po jeho stranách je štukový reliéf s rozvilinami a volutou. V prvním patře je stejné okno i šambrána jako ve střední ose jižního průčelí. Podobná je i štuková výzdoba nad oknem. Jde o kolčí štít s diagonálně vedeným břevnem, nahoře s čelně situovanou helmou. Po obou stranách štítu je zprohýbaný stonek s bohatými listy, nahoře zatočený do voluty. Na obou koncích nároží je stejná konzola, doplněná nahoře zdobným štukovým motivem, jako na jižní straně. Okno v druhém patře je stejné, včetně orámování, jako okno ve střední ose na jižní straně. Nad druhým patrem nároží se zvedá směrem vzhůru se zužující štít se zaoblenými boky. V jeho horní části ho přechází ve dvou úrovních římsa, hořejšek má půlkruhový tvar. Ve středu štítu se nachází kolčí štít s vozovým kolem a helmou s korunou, situovanou v levém profilu. Klenotem je sedící pes (?), držící v tlamě neidentifikovaný předmět. Přikryvadla, provedená jako silné stonky se stáčenými bohatými listy, obepínají celý erb. Ten je doplněn ještě dřevcem a mečem, které se překřižují za erbem. Po obou stranách štítu je polygonální pilíř, nesený pod profilovanou hlavní římsou kuželovitou konzolí a zakončený štíhlou jehlancovou střechou na způsob věžičky. Šestiosá východní fasáda (do Masarykovy ulice) má základní členění stejné, jako jižní strana a nároží. Osy jsou zde rozmístěny v rytmu 1 – 2 – 1 – 2. Ve všech osách všech podlaží jsou okna. Ta v přízemí jsou stejná jako na jižní straně, okno v ose druhé od severu je zazděné a okno v ose první od severu zakryté deskami. V prvním patře jsou v osách první, druhé, čtvrté a páté od severu stejná okna jako v jižním průčelí. Ve zbývajících osách jsou okna o něco širší. Výplně jsou rovněž novodobé, avšak zde dvoukřídlé, s křídly, rozdělenými tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Poutcem oddělená horní část je členěná tenkými příčlemi. Nad těmito okny je štuková výzdoba – shodně provedený kolčí štít s vozovým kolem, přilbou, zobrazenou v pravém poloprofilu a přikryvadly v podobě bohatě zvlněných stonků s listy. Okna v druhém patře jsou stejná, včetně orámování, jako v jižní fasádě. Mezi okny v osách první a druhé od severu je ve stěně vyhloubena vysoká prázdná nika. Nad těmito osami se nad profilovanou hlavní římsou zvedá štít stejného provedení, jako na jižní straně. Severní průčelí delšího křídla je bez otvorů, člení ho barevně odlišené lizénové rámy. Nahoře je stěna zakončena do lichoběžníkového tvaru. Dvorní průčelí obou křídel jsou prostá, bez architektonického členění. Dům má rovnou střechu, na uličních stranách s mansardou, krytou taškami. V mansardách jsou vždy dvě střešní okna.