hrad Ronov

Lokalita se nachází malé plošině klesajícího hřbetu s kótou 388 m v ohybu cesty z Útěchova do Adamova nad pravou stranou údolí Svitavy. Vedle cesty se táhne nízká hrázka po rozesuté zdi (silné jen 1 m), která uzavírá pětiúhelnou plochu. Ve zlomu západního úseku je vidět rozšíření po věži vstupní brány. Nevelký pahrbek v ose brány ukazuje na místo podepření dřevěné příjezdní rampy. Poněkud mimo střed vystupuje z ohrazené plochy protáhlý pahorek (28,5x 10 m), který ukrývá zdi hradního jádra. Jeho pravidelnost narušuje na jihozápad vystupující terénní stupeň, který zřejmě zůstal po původním vstupu. Povrch pahorku člení hrázky s vystupujícím zdivem na tří zahloubené díly. Střední je delší (16 m), oba krajní jsou kratší, než šířka objektu. Zdali šlo o dvě věže propojené palácem, nebo jedinou věž a navazující palác, příp. prostý samostatně stojící palác, nelze bezpečně rozhodnout. Chráněná plocha lokality je 7992 m2.