dům

Zděný omítnutý jednopatrový řadový dům, zasazený do terénu, má téměř čtvercový půdorys rozšířený ve středu severní (dvorní) strany o rizalit. Jižní průčelí (do ulice Komenského) je šestiosé. Dolní část stěny chrání sokl. V ose třetí od východu je vstup do domu, situovaný v obdélné nice a přístupný po dvou schodech. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají křídla o nestejné šířce – levé je výrazně užší. Obě křídla člení vystouplé obdélné výplně s dovnitř vykrojenými rohy, ve třech úrovních nad sebou. Na levém křídle je pouze jedna výplň, na pravém vždy dvě vedle sebe. Vysoký prosklený nadsvětlík je rozdělený dřevěnými příčlemi do kříže. Vstupní niku lemuje na fasádě profilovaná šambrána se sdruženým hlavním klenákem, k němuž se šambrána na obou stranách šikmo zvedá. Podobné šambrány lemují po stranách a nahoře také okna, vyplňující zbývající osy přízemí. Jsou dvoukřídlá dřevěná, poutec odděluje horní část. Umístěná jsou ve špaletě. První patro odděluje vysoká zaoblená římsa. Na místě středních dvou os přízemí je zde široké okno, nahoře zakončené do stlačeného oblouku. Je svisle rozdělené na čtyři díly, profilovaný poutec vymezuje horní část, členěnou dvěma svislými příčlemi (nad středními dvěma příčlemi dolní části). Okno má bohaté orámování na způsob portálu. Stojky mají vysokou patku, zdobenou vpadlým polem, dříky mají okosené hrany, nahoře je zakončuje profilovaná římsa. V části nad oknem se nachází reliéfní výzdoba. Ve vrcholu okenního oblouku je sdružený hlavní klenák s maskaronem ženské hlavy. Jde o mladý obličej s pootevřenými usmívajícími se ústy a vlasy, učesanými na střední pěšinku. Žena má na hlavě bochníkovitou čepici, podél obličeje splývá rouška, uvázaná pod bradou na uzel. Ve cviklech vpravo a vlevo od klenáku je kartuše nepravidelného zaobleného tvaru se zavíjenými okraji. Doplňuje ji bohatě členěná vavřínová ratolest, položená pod kartuši. Orámování okna spočívá na profilované římse, nesené dvěma na šířku orientovanými obdélnými konzolemi. Mezi stojkami je nad touto římsou slepá balustráda. Ve zbývajících osách patra jsou stejná okna jako v přízemí. Nad okny je profilovaná římsa, pokračující i po stranách, kde se zhruba v horní čtvrtině výšky okna zalamuje a vede k sousednímu oknu, respektive ke krajům fasády. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa, nad středním oknem zalomená. V šíři obou dvojic krajních os se nad ní zvedá vysoký štít se stupňovitým hořejškem. V jeho dolní části je půlkruhově zakončené dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem vymezenou horní částí. Lemuje ho profilovaná šambrána s hlavním klenákem. Na ploše štítu nad oknem je štuková výzdoba. Motiv je na obou štítech stejný, pouze stranově převrácený – popsán bude ten na západním štítě. Nachází se zde široká páska v mísovitém tvaru, z níž vybíhají tenčí rozdvojené konce, vzájemně propletené. Nad širokou částí pásky se nachází žena a sluneční hodiny. Žena je situována vlevo, zobrazena je čelně. Jde o nahou postavu, sedící na pásce. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka zdvižená. Levá paže je natažená od těla diagonálně vzhůru, ruka přidržuje nařasenou roušku, tvořící oblouk nad celou postavou. Pravá noha je téměř natažená, levá, ohnutá v koleni, je překřížená přes pravou pod kolenem. Klín kryje rouška, přecházející přes něj diagonálně od levého boku nad pravé koleno a poté pod nohama dolů doprava – k hlavnímu klenáku okna ve štítu. Na hlavě, natočené k levému rameni, jsou dlouhé vlasy, splývající na levou stranu. Výrazný je vysoký silný krk. Vpravo od ženy se nachází sluneční kotouč s bohatými paprsky a lidským obličejem. Na čele jsou vodorovné vrásky, oči hledí dolů. Široké rty se usmívají. Na pásce pod sluncem jsou římské číslice hodin, na východním štítu je i stylus, umístěný v ústech slunce. Číslice nejsou na obou štítech stejné – na východním jsou číslice IX, X, XI, XII, I, II, na západním XII, I, II, III, IV, V. Štít je nahoře zakončen do trojúhelného tvaru, lemovaného profilovanou římsou. Severní (dvorní) průčelí je prosté, členěné pouze jednotlivými otvory. Dům má rovnou střechu s mansardou na jižní straně. Kryje ji asfaltový šindel, imitující cihly. Mezi štíty jsou umístěna dvě střešní okna.