dům

Zděný omítnutý dvoupatrový řadový dům je na východě připojený k sousednímu domu, na západě je volný. Téměř čtvercový půdorys je na severní (dvorní) straně rozšířený ve středu a západní části o tři rizality, postupně více předstupující. Jižní průčelí (do ulice Komenského) je pětiosé, osy první a druhá od západu se nacházejí ve velmi mělkém rizalitu. Dolní část stěny chrání nízký sokl. V přízemí je v západní části oproti patrům pouze jedna osa, umístěná zhruba pod osou pater druhou od západu. Jsou zde dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, umístěné v dosti hluboké špaletě. Křídla člení obdélné výplně, umístěné ve třech úrovních nad sebou. Výplně horní a dolní řady jsou vyšší, než střední řady. Horní část stěny člení pásová bosáž, probíhající přes celou šíři průčelí. Ve zbývajících třech osách přízemí jsou stejná okna – dvoukřídlá dřevěná, s ozdobným sloupkem, kryjícím spoje křídel a s poutcem oddělenou horní půlkruhovou částí. Dnes skla chybí, nahrazuje je deska. Okna mají širokou šambránu, která však nesahá až k dolnímu okraji oken. Opatřená je sdruženým hlavním klenákem a klenákem u pat horního oblouku. Mezipatrovou římsu podpírají po obou stranách oken poměrně ploché obdélné, na výšku orientované konzoly, dole profilovaně rozšířené. Pod konzolami je reliéfní věnec, nahoře doplněný stuhou. Mezi konzolami je na stěně vystouplé pole, dole vykrojené do oblouku – společně tak vytváří na fasádě arkádovitý motiv. V prvním patře je v obou osách rizalitu, umístěných blízko sebe, podobné okno jako v přízemí – zde však nahoře zakončené do segmentového oblouku. Skla opět chybí, okna jsou zabedněná. Nad okny je sdružený hlavní klenák, mezi okny a po jejich stranách jsou dvě zaoblené římsy – jedna v úrovni parapetu, druhá pod patami horních oblouků oken. Pod okny je stylizovaný sluneční motiv, směřující dolů – jde o plasticky provedenou dolní polovinu drobného slunečního kotouče, obklopeného dlouhými vyrytými paprsky. Stejná okna jako v rizalitu jsou i ve zbývajících třech osách prvního patra. V ose první a druhé od východu jsou okna zasklená, jsou tak vidět i vnitřní křídla, rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny. Nahoře a po stranách lemuje okna tenká šambrána, dole rozšířená. Pod okny je vyryté parapetní pole. Po obou stranách okenních os je lizéna, po stěně dále probíhají dva pásy, tvořené čtyřmi římsičkami nad sebou. Dolní je situován nad okenními parapety, horní v úrovni poutců oken. Přerušen je lizénami a zdobným svislým plastickým prvkem u oken. Ten je ve střední ose umístěn po obou stranách okna. Je profilovaný, dole zakončený užší částí, zdobenou rostlinnými motivy. Nahoře sahá až vysoko nad úroveň okna. Mezi těmito dvěma svislicemi je nad oknem štukový reliéf. V jeho středu je čelně situovaná hlava šelmy, snad lvice. Po jejích stranách jsou plastické pásky dvojí délky, směřující do stran. Delší z nich jsou nahoře zvlněné a dole se proplétají se svislými prvky. Pod hlavou šelmy je ještě volutovitý motiv. U oken v osách první a třetí od východu je svislý prvek pouze na vnitřní straně. Je nižší a nahoře zakončený plným kruhem, pod kterým je převázaný. V úvazku jsou dva prohnuté olistěné stonky – na straně k lizéně je nahoře stonek krátký, na straně k oknu dlouhý. Na dlouhém stonku je velký rozvinutý květ a stonek, podložený pod hlavní klenák, pokračuje za klenákem vnějším směrem. První patro zakončuje profilovaná římsa, zvedající se nad oknem v ose druhé od východu do zprohýbaného oblouku se špičatým vrcholem. Okna v druhém patře rizalitu mají z vnějších částí zachovanou pouze horní část s poutcem, dole vyplňují otvor desky. Okenní špaleta je okosená, nad okny, zakončenými do segmentového oblouku, je profilovaná římsa. Okna mají společnou profilovanou parapetní římsu, doplněnou dole o společné plastické parapetní pole, nesené čtyřmi konzolkami. Dvojice oken má ještě plastické orámování, nahoře po stranách zaoblené, ve středu vyvýšené a rovné. V úrovni parapetu je na stěně zaoblená římsa, a to vně oken i mezi nimi. Druhá římsa, situovaná o něco výše, sahá pouze k orámování. Ve zbývajících třech osách druhého patra jsou stejná okna jako v prvním patře. Mají stejnou šambránu, parapetní římsu a parapetní pole jako okna v druhém patře rizalitu. Stejně jako v prvním patře je po obou stranách těchto tří os lizéna, v tomto podlaží však v horní části se štukovou výzdobou. Na lizénách po stranách osy druhé od východu se nachází čelně situovaná lví hlava, doplněná dole rouškou se stuhami. U východního nároží a u styku s rizalitem je na lizéně kruhový motiv, nahoře s mašlí. Kolem kruhu vede na každé straně stonek s velkými zvonovitými květy, visícími dolů. Pod kruhem se stonky překřižují. Dole je ještě střapec ze tří vážek, které se směrem dolů zmenšují. Po obou stranách lizén u osy druhé od východu člení fasádu ještě sedm vyrytých linek nad sebou, které začínají u lizény a nedosahují až k oknům. Průčelí ukončuje mohutná profilovaná římsa, která se nad osami mimo rizalit zvedá do půlkruhu. Nad těmito osami se nad hlavní římsou nachází široký štít s konkávními boky, nahoře zaoblený. V dolní části štítu jsou dvě novodobá okna, rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými tenkými příčlemi. Na okrajích štítu je hranolový sloupek, na němž je usazen obelisk, dole s květy. Mezi sloupkem a okny je stěna štítu prolomena vždy pěti úzkými, na výšku orientovanými otvory – dnes jsou vzadu zakryté deskou. V horní části štítu se nachází maskaron čelně situované ženské hlavy s delšími vlasy, vroubícími obličej. Kolem hlavy je rouška, dole s rozstřiženými konci. Pod maskaronem je pět plastických svislic vedle sebe, zhruba v polovině vodorovně přepásaných. V dolní části je jim představena obdélná, na šířku orientovaná tabulka s plastickým letopočtem 1901. Od tabulky vycházejí na obě strany vavřínové ratolesti. Na vrcholu štítu je umístěna velká, čelně situovaná socha orla s rozepjatými křídly. Prostá západní (boční) a severní (dvorní) průčelí člení pouze jednotlivé otvory. K severní fasádě se v dolní části na východě napojuje jednopodlažní přístavek. Dům má rovnou střechu, s mansardou na jižní straně, krytou taškami.