sloup se sochou Piety

Barokní pískovcový sloup stojí na betonovém základu při hlavní průjezdní silnici. Skládá se ze soklové části, hranolového dříku, krycí desky s obvodovou římsou, patky a dříku sloupu, kompozitní hlavice a vrcholové sochy Piety. Soklová část čtvercového půdorysu a tvaru nízkého hranolu přechází ustupující obvodovou profilací na úroveň hranolového dříku, jehož jednotlivé strany jsou opatřeny rytými zrcadly ve tvaru obdélníku se zalamovanými a konvexně vyklenutými rohy. Při těchto rozích jsou na zadní straně soklu vyryty tmavým odstínem zvýrazněné číslice letopočtu 1720, vztahujícího se ke vzniku památky. Na dřík nasedá krycí deska s masivní obvodovou bohatě profilovanou římsou a subtilnějším nízkým nástavcem čtvercového půdorysu, nesoucí profilovanou kruhovou patku s výrazným výžlabkem a dřík sloupu s entazí, ukončený prstencem. Sloup završuje kompozitní hlavice s nárožními volutami s granátovými jablíčky vyrůstajícími z palmetových listů. Na této hlavici spočívá socha Piety výrazně podživotní velikosti - verze uctívané milostné sošky Piety z poutního místa v Bohosudově (hlavice a vrcholové sousoší jsou výduskem, osazeným v rámci komplexního restaurování v letech 2003 - 2004, konzervovaná torza originálů jsou uložena v budově Obecního úřadu v Bořislavi). Socha, orientovaná k severovýchodu, představuje Pietu horizontálního typu. Panna Marie frontálně sedí na oblakové kupě, jejíž stáčené obláčky dosahují na zadní straně výše jejích zad. V klíně přidržuje bezvládné tělo mrtvého Ježíše v bederní roušce, jehož dolní končetiny jsou v kolenou zalomené směrem k zemi. Levá ruka Panny Marie přidržuje Ježíšovo tělo na boku, pravá, na jejímž předloktí spočívá k divákovi natočená Ježíšova hlava, pravé rameno. Pravá ruka Ježíše je vertikálně spuštěna k zemi. Hlava Panny Marie s plnějším obličejem, shlížejícím na mrtvé tělo, je zahalena v roušce, splývající na ramena a záda, dlouhý šat je členěn měkce modelovanými splývavými záhyby. Kvalitou provedení jde o dílo tvůrce spíše místní úrovně.