hradiště Úhošť

Předpokládané, ale nedoložené hradiště se nachází na stolové hoře zv. Úhošť zhruba 3 km jihozápadně od města Kadaně na pravobřeží řeky Ohře v nadmořské výšce 592 m. Plošina byla vyhledávána v neolitu, střední až pozdní době bronzové, v době halštatské a laténské, v mladších fázích raného středověku a od vrcholného středověku až do 50. let 20. století. Rozlehlá odlesněná náhorní pláň umožňovala provozovat zemědělskou a pasteveckou činnost, což zajišťovalo pravěkým obyvatelům soběstačnost a nezávislost. Plošina přibližně trojúhelníkového půdorysu stoupá od jihovýchodu k severozápadu. Plochu přibližně 78 ha vymezují kolmé skalnaté srázy – s výjimkou jižní strany, která spadá směrem ke vsi Úhošťany poněkud pozvolněji. Při jižním okraji se nalézají dvě výšiny, které mohly hrát úlohu akropolí (v jedné z nich byly zjištěny zbytky čelní zdí, pravděpodobně z doby bronzové). Na sever od nich v mírné proláklině je vodní zdroj, dnes představovaný dvěma jezírky (severní bylo uměle upravené). U nich stála od středověku vesnice Úhošť, vystěhovaná v padesátých letech. Na jihu bylo zaznamenáno valové opevnění, zčásti lemováno příkopem v délce asi 200 metrů příkop široký přes 4 metry a hluboký asi 1 metr. Nad ním se zdvíhá 6 až 7 metrů vysoká terasa. Terén je v místě cesty přerušen žlabovitým útvarem v délce asi 25 metrů, širokým na rovném dně 4 až 5 metrů, který nasedá na terasu kolmo. Toto uspořádání připomíná klešťovité brány laténských oppid (vchod nebyl archeologicky potvrzen).