Vojenský zeměpisný ústav

Trojkřídlá budova s hlavním delším křídlem a kratšími bočními, s vestavěnou tiskárnou ve dvorře zabírá rozsah jednoho bloku. Fasádu rytmicky člení horizontálně mohutné římsy a vertikálně široké liseny okolo oken. Nároží jsou rozeklaná, v úrovni prvního patra jsou v nich osazeny monumentální plastiky ženských alegorických postav od Břetislava Bendy. Představují Vltavu a Dunaj. Postavy jsou mírně rozkročeny, esovitě prohnuté. Opory za jejich nohami vrcholí v podobě Vyšehradu a bratislavského hradu. Vltava drží v levici pádlo, pod nohami má vory. Dunaj má v náručí svazek klasu a hrozen v pravé ruce. Monumentální vstup se schodištěm je zapuštěn v líci budovy. Prostor schodiště nesou dva sloupy na hranolových soklech. Vstupní dveře jsou několikadílné, dřevěné, s proskleným nadsvětlíkem. Tiskárna je přes úzký krček spojena s hlavní budovou. Přízemní budova vyplňující téměř celé nádvoří.