mlýn

Objekt bývalého mlýna při Ohři na Špitálském předměstí se nachází východně od kostela Stětí sv. Jana a bývalým klášterem johanitů. Severní průčelí je členěno vysokým řádem toskánských pilastrů (částečně zdvojeny, při nároží pouze jeden plochý pilastr). V levém dílu předstupuje čtyřosý symetricky řešený rizalit. Fasáda je horizontálně členěna (barevnost bílá, západní průčelí- okrová) jednoduchou kordonovou římsou (přetínají ji pilastry) a profilovanou korunní římsou. Okna v přízemí a v prvním patře zazděna (dříve okna osazena v líci, čtyřkřídlá, patrně drobně dělená, ven otvíravá) orámována jemně profilovanými šambránami. V ose středního meziokenního pilíře je pilastr ukončen těsně nad kordonovou římsou a horní část zaujímá drobná obdélná kaplička zakončena trojúhelným štítem, prolomená polokruhovou nikou zaklenuta konchou. Ustupující pravý díl na šířku okenní osy – tříosý – členěn vysokým řádem toskánských pilastrů. Levé travé je širší než obě zbývající a je vymezeno dvojicí pilastrů. Prolomeno asymetricky umístěným portálem segmentově zakončeným (stlačeným obloukem). Archivolta vjezdového portálu je provedena ve štuku s mělkou lištou po obvodu s odstupněním. Zbývající dvě travé prolamují v patře dnes zazděná okna (okna v líci, čtyřkřídlá). Fasáda je horizontálně členěna soklem a profilovanou korunní římsou s dvojitým výžlabkem. Východní průčelí je v celé ploše nečleněné. Západní průčelí prolamuje dnes zazděný vstup se segmentovým záklenkem. Jižní průčelí je obrácené k Ohři a je celé spjato s provozním traktem mlýna, prolomeno funkčními otvory.