sloup se sochou Panny Marie

V rámci obce je sloup umístěn na jejím historickém východním okraji, při průjezdní cestě a křižovatce. Dnes je vzhledem k nové výstavbě spíše v těžišti intravilánu. Dílo je umístěné za drátěným oplocením na nevelké travnaté ploše, zezadu a z levého boku ohraničené nižším porostem, zprava pokračuje plot zděnou omítanou ohradní zdí. Socha se obrací čelem k východu, ven ze zahrady, k silnici. Jedná se o barokní sloup zhotovený neznámým autorem. Skládá se ze základové části se dvěma obvodovými stupni, hranolové soklové architektury, válcového dříku s hlavicí a vrcholové sochy. Zhotoven je z černovického pískovce, jemně až střednězrnného, šedé až okrové barvy, s železitými skvrnami. Kovové atributy, křížek na jablku, křížek na koruně a žezlo, jsou zlacené. Spodní obvodový stupeň je složen ze čtyř dílů spojených kramlemi (s viditelnými stopami po uchycení dvoukřídlé kovové branky na čelní straně, horní ze dvou dílů (bez propojení kramlemi). Soklová architektura je tvořena profilovanou patkou, hranolovým dříkem a krycí deskou s profilovanou obvodovou římsou. Na čelní straně dříku se v rytém zrcadle nachází rytý kapitální latinský nápis (český překlad: Královno nebes i země, ty matko milosrdenství, útočiště hříšníků, pomocnice křesťanů, pros za nás. Opraveno léta Páně 1717). Na zadní, západní straně je v obdélném rytém zrcadle jen částečně dochovaný kapitální nápis se jménem zřizovatele. Na krycí desku nasedá profilovaná patka s dříkem s entazí, zakončená kompozitní hlavicí s okřídlenými hlavičkami cherubů na jednotlivých stranách. Vrcholová socha představuje v mírném kontrapostu stojící korunovanou sochu Panny Marie s malým Ježíškem, spočívajícím na levém předloktí; pravá ruka drží žezlo. Hlava Panny Marie se sklání s láskyplným výrazem k Ježíškovi, který se k její tváři rovněž naklání a pravou ruku natahuje k její bradě. V levé ruce Ježíška spočívá jablko. Panna Maria je oděna v mělce řaseném rouchu a výrazněji řaseném plášti spadajícím z ramen, obíhajícím pravý bok a zaklesnutém za pasem při levém boku.