zřícenina hrádku Loupežný

Bezejmenná opevněná lokalita je umístěna na svahové kupě na jihozápadním úbočí Lysé hory v Krušných horách. Na mapách je kóta (757 m) označována jako Loupežný nebo Loupežník, Raubschloss či Raubschloswaless. Podloží lokality tvoří metamorfované horniny a jílovité půdy vzniklé rozpadem, obsahující značné procento skeletu mateční horniny. Dispozice dřívějšího sídla je velmi jednoduchá. Jedná se o plošinu oválného půdorysu o maximální délce 25 m, obehnanou po celém obvodu nepříliš hlubokým příkopem. Na povrchu se nedochovaly žádné stopy zástavby, stavební konstrukce zde neodhalil ani provedený archeologický průzkum. Ve středu opevněné plochy bylo nalezeno blíže neurčené topeniště (nález kachlů, doklad obytné, pravděpodobně dřevěné nadzemní stavby). Obrana této lokality byla založena pouze na příkopu a lehkém obvodovém opevnění dřevěné konstrukce. Na vnější straně vznikl asi 1 m vysoký a 4 m široký val. Na východní straně byl příkop i val porušen mladšími jámami (pinkami), spojovanými v literatuře s těžební činností. Příkopem vymezený prostor je asi 22 x 28 m. Zdá se být pravděpodobné, že se v tomto případě nejedná o hrad, ale o jiný typ opevněného středověkého sídla. Vzhledem k jeho poloze v oblasti Krušných hor se nabízí úvaha, že se v tomto případě jedná o chráněné sídlo zdejších horníků. (viz archeologické nálezy: licí forma pro cínové pruty, hornické kahany, klíny). Na ochrannou úlohu popisované lokality ukazují nalezené hroty šípů. S největší pravděpodobností tak bylo smyslem sídla chránit výdobytky práce zdejších horníků.