dům

Dům čp. 42 se nachází zhruba v optickém středu části obce Zadní Cínovec. Objekt je patrový se sedlovou střechou půdorysného tvaru písmene L. Přízemí je bíle omítané, v patře je dům obložený typickým svislým dřevěným bedněním, štít je vyskládán štípaným šindelem. Jako střešní krytina sedlové střechy je použito na koso kladenými eternitovými šablonami. Stěny jsou prolomeny okenními a dveřními otvory, jihozápadní okapní průčelí je v přízemí opatřeno malým obdélným zádveřím s pultovou střechou, v patře je průčelí čtyřosé. Západní štítové průčelí tříosé, východní dvouosé. Severovýchodní okapní strana je rozšířena o kolmé přízemní křídlo se sedlovou střechou s hřebenem zapuštěným do střešní roviny zbytku domu. Toto nízké křídlo tvoří hospodářskou část usedlosti s obdélnými dvoukřídlými vraty. Štítová strana nižšího křídla je prosvětlena dvěma okenními otvory. Štít je svisle bedněný. Stěny jsou bíle omítané. Dřevěné prvky mají hnědou povrchovou úpravu.