kostel Neposkvrněného Početí P. Marie

Kostel je postavený z režného cihelného zdiva, severozápadní průčelí je provedené z mramoru. Jde o trojlodní baziliku s převýšenou hlavní lodí a presbytářem s trojstěnným závěrem. K jihovýchodnímu průčelí je zhruba v polovině připojena velmi vysoká hranolová věž a k ní napojená obdélná přístavba kaple se sakristií. Na protější straně je půdorys kostela rozšířený o kolmo situovanou obdélnou kapli Božího hrobu. Jihozápadní průčelí je oproti bočním mírně širší. Fasádu chrání v dolní části sokl z bílého mramoru, přecházející i na boční strany. Nad ním se zvedá stěna s pilastry, tvořená pásy střídavě červeného a bílého mramoru (dolní pás je červený). V horní části průčelí reflektuje výšky jednotlivých lodí. Vyšší střední část stěny je od bočních oddělena výrazně vystupujícími pilastry, jejichž hlavice jsou zdobeny bohatým plastickým dekorem. Použity jsou zde motivy zubořezu, diamantování, mušlí a provazce. Nad hlavicí je nika s dvěma sloupy a dvěma polosloupy, nesoucími hrotitě ukončenou arkádu s vepsanou jeptiškou. Boční strany arkády jsou zazděné, v nice je socha světce – pravděpodobně apoštola. Nad nikou pokračuje další pilastr, pod jehož horním okrajem je plastická výzdoba s vlysem s motivem jeptišky a kružeb s vepsaným čtyřlistem. Horní římsa je vyložená na volutovitých konzolách. Nad ní je hranolový ukončující architektonický článek v nárožích se sloupy a se slepou arkádou tvaru jeptišky. Nahoře je ještě jehlanec s makovicí s křížem. Stejná výzdoba jako v horní části pilastru se nachází také na trojúhelném štítu, jímž je zakončena střední část jihozápadní stěny. Horní vrchol štítu není špičatý, ale obdélný, nad ním je posazen stejný architektonický článek jako nad pilastry. V horní části štítu je pod pásem s výzdobou vysoký reliéf poprsí čelně situované Panny Marie s Ježíškem. Marie má šat s dlouhými širokými rukávy, pod hrudí nařasený. Obě paže jsou ohnuté v lokti, ruce přidržují Ježíška – pravá za jeho levé chodidlo a levá za střední partii těla. Z hlavy, na níž je nasazena koruna, splývá rouška. Ježíšek je situován v levém profilu. Sedí s pokrčenýma nohama, až na bederní roušku je nahý. Pozdvižená pravá ruka přidržuje matku za bradu, levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka drží sféru. Ježíšek má polodlouhé vlasy, na hlavě spočívá koruna. Poprsí je umístěno v oválné, na šířku orientované kartuši, kterou přidržují po stranách dva andělé. Zobrazeni jsou z profilu a v letu. Nohy mají pokrčené v kolenou, jejich dolní část je téměř vodorovná. Andělé mají dlouhé šaty s dlouhými rukávy, vidět jsou části bosých chodidel. Paže mají natažené, ruce drží kartuši – vnější ruka dole, vnitřní nahoře. Hlava s krátkými vlasy je natočena k pozorovateli, na zádech jsou rozepjatá křídla. V dolní části střední partie jihozápadní stěny je vstup, přístupný po pěti, směrem vzhůru se zužujících mramorových schodech. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají na obou křídlech čtyři čtvercové výplně nad sebou. Kolem dveří je bohaté mramorové plastické orámování s pletenci, zubořezem a rostlinnými motivy (vnitřní pásy jsou červené, vnější je bílý). V místě hlavního klenáku je drobná kruhová kartuše s monogramem IHS. Nad vstupem probíhá na stěně mezi pilastry bílý zdobný pás s rostlinným dekorem. Nad římsou je slepé okno tvaru lomeného oblouku s bohatým plastickým orámováním. Uvnitř oblouku je motiv kružboví s vepsaným trojlistem, oblouk lemují pásy s rostlinným motivem a zubořezem. Vně zubořezu jsou ještě velmi rozměrné a bohaté akantové rozviliny. Nad vrcholem oblouku je polopostava čelně situovaného anděla se svěšenými křídly. Je oblečen do přepásaného šatu s dlouhými rukávy, jeho levá paže je ohnutá v lokti před tělem a ruka přidržuje šat. Na hlavě má delší vlasy, učesané na střední pěšinku. Zcela nahoře je socha čelně situovaného žehnajícího Krista, jehož dolní část kryjí akanty, spojené do bobulovitého tvaru. Kristus má šat s dlouhými rukávy a plášť, přehozený přes levé předloktí. Pravá ruka je pozdvižená v žehnajícím gestu, levá drží před tělem sféru. Po stranách lomeného oblouku je ještě polygonální polopilíř, ukončený fiálou s kytkou. Ve středu horní části stěny se nachází kruhové rozetové okno, lemované motivy zubořezu a pily. Kružba má složitý tvar se sférickými trojúhelníky, jeptiškami a plaménky. V bočních částech jihozápadního průčelí je velké okno, zakončené do lomeného oblouku a lemované motivem zubořezu. Výplň je rozdělená do dvou částí. Obě tvoří tři úseky, oddělené sloupky s hlavicí s motivy bobulí, nesoucími kružbu s motivem jeptišky (v obou úrovních s odchylkami v provedení). V dolní úrovni ho doplňují ještě plaménky v horní části. Ve vrcholu okenního otvoru je kružba se středním čtyřlistem, doplněným dole dvěma drobnějšími a nahoře po stranách plaménky. U nároží je sdružený pilastr, v horní části zdobený vlysem tvaru lomeného oblouku a pod ním pásem s plastickými kosočtverci. Stejnou výzdobu má i horní část stěny mezi pilastry. Nad pilastrem je obdobná nika se světcem jako nad pilastrem po obou stranách střední části stěny, pouze s drobnými odchylkami v provedení. Mezi pilastry je v horní části stěny bočních úseků, která má šikmý tvar, stoupající směrem ke středu, pás se stejnými nikami se sochami jako nad nárožním pilastrem. Vzhledem k tomu, že celkový počet soch na průčelí je dvanáct, je pravděpodobné, že jde o apoštoly. Stěna je vyvýšená nad střechy bočních lodí, jde tak o atiku. Nad nárožními pilastry je stejný ukončující článek jako nad pilastry, vymezujícími střední část průčelí. Zbývající části kostela jsou postavené z režného zdiva z pohledových cihel. Jihovýchodní fasádu tvoří stěny boční lodi a hlavní lodi. Nižší boční loď je pětiosá. V osách první, druhé a čtvrté zleva jsou okna, která jsou obdobou oken jihozápadního průčelí. V provedení jsou však odchylky - zde mají sloupky i patku a jiné je i kružboví. U okna v ose první zleva jsou v dolní části motivy jeptišky, nad nimi jsou vedle sebe tři kruhy s vepsaným čtyřlistem. V horní části, oddělené profilovanou římsou, jsou opět jeptišky, avšak s protaženějším vrcholem. Nahoře je uprostřed kruh s vepsaným čtyřlistem, dole dva trojlisty. V ose druhé zleva jsou oblouky spíše baldachýnového tvaru. V dolní části jsou nad nimi dva kruhy vedle sebe, vždy s dvěma plaménky, po stranách je doplňuje polovina kruhu s jedním plaménkem. Nahoře jsou dva stejné kruhy s plaménky, ve cviklu nad nimi je kapkovitý tvar s vepsaným plaménkem. V okně v ose čtvrté zleva jsou v dolní části dva kruhy s třemi plaménky, po jejich stranách opět vždy polovina kruhu s jedním plaménkem. Stejné kruhy jsou i nahoře, a to dva vedle sebe. Ve cviklu je kapkovitý tvar s vepsaným plaménkem. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, horní oblouk lemuje diamantování a zubořez. V ose třetí zleva je vstup – stejné dveře jako na jihozápadě, i zde přístupné po pěti schodech. Dveře lemuje pravoúhlé ostění, které má v místě hlavního klenáku drobnou kruhovou kartuši s monogramem IHS. Vně je ústupkový portál, nahoře zakončený do lomeného oblouku. Zdobí ho motivy provazce, zubořezu, akantu a květů. Nahoře je portál protažený do špičky, na níž navazují akanty bobulovitého tvaru. Z akantů vystupuje polopostava žehnajícího Boha Otce. V ose páté zleva je zazděný vstupní otvor, nahoře hrotitého tvaru. Paty a hlavice cihlového orámování jsou mramorové. Zdivo kolem otvoru je provedeno z běžných, nikoliv pohledových cihel – zřejmě se zde nacházela odbouraná přístavba. Pod profilovanou hlavní římsou boční lodi je vlys z kružbových motivů s jeptiškou, dole doplněných konzolkami. Mezi vlysem a římsou jsou pásy se zubořezem, diamantováním a pilovitým motivem. Boční loď má pultovou střechu. Stěna hlavní lodi je prolomená pravidelně rozmístěnými sdruženými okny. Tvoří je dvě části, oddělné kamenným sloupkem, kamenné jsou rovněž paty horních oblouků a hlavní klenák. Jinak je záklenek tvořen cihlami. Okna mají tvar lomeného oblouku s tupou špičkou. Pod profilovanou hlavní římsou je pás se zubořezem a vlys s motivy jeptišky – varianta vlysu boční lodi. Zhruba uprostřed jihovýchodního průčelí se ke kostelu připojuje velmi vysoká hranolová věž. V dolní části její jihozápadní stěny je zdivo z běžných cihel, nikoliv pohledových – zřejmě jde o místa již zmíněné ubourané přístavby. V této části věže také chybí členění, které je výše. Jde o dvě slepé arkády vedle sebe, sahající až pod horní zvonici. Zakončené jsou do lomeného oblouku, jehož paty vymezuje kamenná římsa. V pravé arkádě je pět drobných, půlkruhově zakončených okenních otvorů nad sebou, umístěných asymetricky vpravo. V horní části je na stěně mezi arkádami černý ciferník věžních hodin s bílými rafijemi a číslicemi. Věž vrcholí zvonicí – ve stěně jsou dva velké otvory vedle sebe, spojené zdobným sloupkem. Nahoře mají tvar lomeného oblouku, který má plastické orámování, vrcholící kytkou. Pod okny po celé šíři stěny probíhá profilovaná kamenná římsa, podobná je také pod patami okenních oblouků. Pod hlavní římsou je kamenný obloučkový vlys. Obdobně jsou provedené také zbývající stěny. Věž má stanovou střechu. V jejím vrcholu je zasazen kovový kříž, jehož roztrojená ramena ukončují bobule. K dolní části jihovýchodní stěny věže je připojena přístavba se vstupem, přístupným po pěti schodech. Stěna kolem dveří je opět provedena z běžných cihel, nikoliv pohledových. Nahoře vpravo nad vstupem je sdružené okno, tvořené dvěma úzkými, půlkruhově zakončenými otvory. Mezi nimi jsou dva kamenné sloupky, nad okny je společná půlkruhová cihelná šambrána s kosočtvercovými a trojúhelnými motivy. Pod hlavní římsou je zubořez, střecha je pultová. Na tuto přístavbu a se v líci napojuje o něco nižší obdélná kaple se sakristií, přistavěná k boční lodi. V obou jejích stěnách jsou sdružená okna, která jsou větší obdobou oken hlavní lodi. V jihovýchodní fasádě jsou tři, přičemž rozestup mezi osou první a druhou zleva je výrazně menší než mezi osou druhou a třetí zleva. V severovýchodní stěně je takové okno pouze jedno. V dolní části stěn probíhá profilovaná kamenná římsa. Přístavba má valbovou střechu. Boční loď má na východním nároží pilastr, jehož horní část má bohatou výzdobu se zubořezem, pilovým motivem a tvary stylizovaných květů. Dole je ještě vlys s lomenými oblouky, jimž je vepsaná jeptiška. V severovýchodní stěně boční lodi je kruhové okno s mramorovým ostěním se zubořezem a pilovým motivem, uvnitř je kružba tvaru čtyřlistu s vepsanými trojlisty. Presbytář je opatřen trojstupňovými opěráky, sahajícími až ke střeše. Jednotlivé stupně kryjí bobrovky, pod nimi je kamenná část. Jihovýchodní stěna presbytáře je bez otvorů. Pod profilovanou hlavní římsou je pás s obrysovými stylizovanými květy, pod ním zubořez a ještě níže vlys s motivy jeptišek. Takovou výzdobu mají i ostatní části presbytáře. Závěr je trojstěnný, s rovnou střední stěnou a bočními stěnami šikmými. V každé z nich je stejné, bohatě členěné a orámované kamenné okno. Tak jako u bočních lodí a na vstupním průčelí je rozdělené do dvou částí nad sebou, nahoře je zakončené do tvaru lomeného oblouku. Každou část rozdělují dva polygonální sloupky s hlavicí zdobenou bobulemi, nad nimi je bohatá kružba. Dole jsou tři lomené oblouky vedle sebe, v každém z nich je vepsaný motiv jeptišky (dva dole vedle sebe, nad nimi třetí). Nad oblouky jsou tři kruhové motivy, v nichž jsou tři plaménky. Mezi oblouky a těmito kruhy jsou ještě dva drobnější kruhy s vepsaným čtyřlistem. V horní části okna je spodní partie kružeb stejná jako dole, nahoře je ve středu stejný kruh s třemi plaménky a nad oblouky vždy jeden plamének. V ústupkovém mramorovém ostění se střídají červené a bílé pásy, na jeho vnějším okraji je zubořez. Vně ostění lemuje okenní otvor ještě terakotový pás, v němž se střídá kruhová kružba s vepsaným čtyřlistem a oválná kružba s dvěma plaménky. Severozápadní stěna presbytáře je bez otvorů, severovýchodní stěna severozápadní boční lodi je stejného provedení jako u jejího protějšku. K severozápadní stěně severozápadní boční lodi je blízko presbytáři připojena kolmo situovaná obdélná přístavba kaple Božího hrobu. Část boční lodi vlevo od kaple je bez otvorů, nahoře je stejný vlys jako na protější straně. Kaple má v severovýchodní a jihozápadní stěně dvě okna, situovaná u nároží a styku s boční lodí. Nahoře jsou zakončená do tvaru oslího hřbetu, oblouk lemuje kamenné ostění. Pod okny je profilovaná kamenná římsa. U nároží je lizéna, nahoře zakončená kamennou profilovanou římsou. V horní části pod hlavní římsou je stejná výzdoba jako u boční lodi, a to i na severozápadní stěně kaple. U obou nároží je opět lizéna, stěna je prolomena velkým oknem, nahoře zakončeným do lomeného oblouku. I zde je oblouk lemován kamenným ostěním a profilovaná kamenná římsa je i pod oknem. Vitrážová výplň znázorňuje scénu Zmrtvýchvstání Krista. Kaple má valbovou střechu, na severovýchodní straně je v ní zasazen dřevěný vikýř se sedlovou střechou. V části boční lodi vpravo od kaple je šest os. V osách první, druhé, třetí, páté a šesté zleva jsou obdobná okna jako na protější straně – pouze s odchylkami v provedení kružeb. V okně prvním zleva jsou dole sférické trojúhelníky s vepsanými trojlisty a čtyřlisty, nahoře kosočtverce s vepsanými čtřyřlisty. V okně druhém zleva jsou v horní i dolní části kruhy s vepsanými dvěma ovály, v nichž je protažený čtylist. V okně třetím zleva jsou dole tři kruhy s vepsaným čtyřlistem (boční jsou menší), pod středním kruhem po stranách je vždy jeden plamének. V horní části je ve vrcholu kruh s vepsaným čtyřlistem a pod ním jsou čtyři plaménky. V okně čtvrtém zleva jsou nahoře i dole sférické trojúhelníky a kapkovité tvary v složité kombinaci (v obou úrovních odlišného provedení). V okně pátém zleva jsou dole tři kruhy vedle sebe s dvěma vepsanými plaménky, nahoře pět plaménkových motivů. V ose třetí zprava se nachází vstup, přístupný po pěti kamenných schodech. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají na každém křídle tři obdélné výplně nad sebou, nadsvětlík tvaru lomeného oblouku je rozdělen od středu dolní části dvěma prohnutými příčlemi. U pat oblouku a stěny nad horním schodem je kamenný profilovaný článek, oblouk lemuje cihlová šambrána s kosočtvercovými a trojúhelnými motivy. Na stěně nad vstupem je reliéf dvou ptáků v kruhovém poli a ještě výše plastický kříž. V severozápadní stěně hlavní lodi jsou stejná okna jako na protější straně. Hlavní loď a presbytář mají společnou sedlovou střechu, nad závěrem je půljehlancová. Krytinou střech kostela - až na věž, kde jsou tašky - jsou vláknocementové šablony.