sloup Nejsvětější Trojice

Kamenná solitérní stavba je situována ve středu plochy náměstí, v blízkosti kašny sv. Floriána. Hmota je tvořena štíhlým, čtyřbokým obeliskovým dříkem vynášejícím hlavici s plastikou Nejsvětější Trojice. Obelisk spočívá na kamenném podstavci, zvýšený sokl je ohrazen kamennou balustrádou šestibokého půdorysu. Vnější perimetr okolí sloupu je vymezen pískovcovými mnohobokými patníky spojenými řetězy. V nároží balustrády jsou osazeny dvě plastiky osazené na stlačených soklech. Hlavní průčelí těchto soklů je vždy zdobeno reliéfním znakem, zbývající plochy jsou profilovány prázdnými oválnými kartušemi. Při severním průčelí balustrády je osazena plastika sv. Josefa, orientována k západu, figura v tradičním ikonografickém vyobrazení muže s plnovousem, dynamicky ponderované roucho, levá dolní končetina nakročena vpřed. Ježíšek v náručí obrácený k sv. Josefovi, dotýká se jeho tváře. Na jeho podstavci je erb Františka Josefa Jiřího hraběte z Valdštejna *24. IV. 1709 Praha, +2. II. 1771 Mnichovo Hradiště, obtočený kolanou francouzského Řádu sv. Michala avšak s na něm zavěšeným klenotem Řádu sv. Ducha), na jižní straně socha sv. Jana Nepomuckého, na jehož podstavci je erb Marie Františky rozené hraběnky z Trauttmansdorffu, manželky výše uvedeného hraběte *27. IV. 1704 Litomyšl, oo 24. IV. 1729 Vídeň, +12. X. 1757 Praha. Při jižním okraji balustrády plastika sv. Jana Nepomuckého. Figura stojící na stylizovaném terénu, postava mírně esovitě prohnutá, pravá horní končetina zdvihá krucifix, kněžský oděv bohatě řasený. Na soklu reliéfní znak Trautmansdorfů v oválné kartuši, po stranách s boltci a mušlí. Architektura samotného sloupu je tvořena soklem, dříkem a hlavicí. Sokl je hranolový, po stranách sevřený mohutnými volutami vynášející výrazně vyloženou profilovanou římsu. Hlavní plochy soklu jsou zdobeny obdélnými reliéfy. Na západním průčelí soklu reliéf zachycující duše v purgatoriu (očistci), zobrazeny polopostavy se sepjatýma rukama pohlcované plameny. Nad reliéfem konzola s oblakovou kupou a dvojicí andílčích hlav podpírající římsu. Východní průčelí je opatřeno obdélným reliéfem zachycujícím sv. Františka Xaverského s křížem, v pozadí hořící dům zasažený bleskem. Nad reliéfem římsová konzola s andílčí hlavou skrytou v oblakové kupě. Na vyložené římse soklu při západním průčelí osazena kopie plastiky Immaculaty, s esovitě prohnutou postavou, rozevlátým řaseným šatem, při půlměsíci dvojice andílčích hlav. Originál uložen ve vestibulu městského úřadu. Východní průčelí je osazeno plastikou sv. Barbory, v tradičním vyobrazení, se vzpřímenou postavou, nařaseným šatem, při patě sochy atribut - architektura věže s detailním zpracováním povrchu. Zbývající průčelí zdobena sochami andělů, obě postavy zachyceny v pokleku, v rukou drží kartuše se symbolem krucifixu a kalicha. Dřík sloupu čtyřboký, tvaru obelisku, zdobený solitérně rozmístěnými oblaky, andílčími hlavami nebo celými postavami puttů. Při vrcholu dříku čabraka s vegetabilním závěsem. Na vrcholu dříku stlačená kompozitní hlavice. Na oblakové kupě, po stranách s dvojicí puttů je zobrazena Nejsvětější trojice. Bůh Otec a Syn jako sedící postavy, na kolenou společně drží sferu mundi, Kristus má vztyčenou pravici k přísaze. Nad postavami kovová pozlacená holubice Ducha Svatého v paprsčité gloriole.