kašna se sochou sv. Floriána

Kašna je umístěna uprostřed dlážděného duchcovského náměstí Republiky vedle dominantního sloupu Nejsvětější trojice, na pomyslné kompoziční ose Duchcovského zámku. Terén náměstí je rovinný. Jde o pískovcovou kašnu na půdorysu čtverce s vyžlabenými nárožími, akcentovanou ve středu vertikálou fontány, tvořenou mísou na podstavci doplněnou sochou sv. Floriána. Kašna je zhotovena ze středně hrubozrnného, tvrdého, nehomogenního pískovce světle okrové až oranžové barvy, do šeda až černa zpatinovaného. Vnitřní vana a dno jsou novodobé, betonové. Přepady mísy a trubičky v tlamách chrličů prvky jsou měděné. Špice praporce sochy sv. Floriána je rovněž měděná, zlacená. Bočnice kašny jsou zhotoveny ze svisle spojovaných kamenných bloků, od dlažby náměstí jsou odděleny jedním předstupněm. Vnější profilace boků je tvořena vodorovně soklovou partií, nad ní z plochy vystouplými zrcadly různých tvarů a završena je dvoustupňovou korunní římsou. Svislé členění boků vytváří trojdělení, pomocí středního mírně vystupujícího rizalitu. Nároží jsou konkávně skrojená. Vnitřní vana je prostá, betonová, včetně soklové části podstavce fontány. Ta přechází ustupující již pískovcovou profilací na dřík podstavce. Dřík je členěn svisle obdélnými předstoupenými zrcadly. Navazuje rozvinutá profilace římsové hlavice. Na podstavec je osazena široká mělká okrouhlá mísa, zdobená na spodu kanelurami a čtyřmi maskarony chrličů ve tvaru lvích hlav. Její zaoblená římsa je přerušena čtyřmi měděným plechem vyloženými přepady, doplňujícími rytmus mezi maskarony. Ve středu mísy je postaven plintus a na něm socha sv. Floriána. Světec je oděn jako římský voják, přes nahý trup má připnut svrchní volný plášť, na hlavě má přilbu s chocholem. Hledí vzhůru, levou nohu má v rámci kontrapostu pokrčenou. V pravé ruce drží nahnutý džber, levou pozdviženou podebírá praporec.