sloup sv. Vavřince

Pískovcový sloup stojí asi 150 m východně od hlavního náměstí (náměstí Republiky), na malém zatravněném prostranství při křížení ulic Husovy a Městských příkopů – jde o jižní výběžek náměstí Jiřího z Poděbrad. Jedná se o barokní sloup s toskánskou hlavicí osazený na krychlovém podstavci (nahoru velmi málo se zužujícím) se soklem o třech stupních a profilovanou římsou. Na sloupu vrcholová kaplice tvořená dvěma profilovanými římsami oddělenými čtveřicí malých toskánských sloupků mezi nimiž jsou reliéfy. Na jižní straně je to reliéf sv. Barbory s věží, na východní straně reliéf krucifixu – Ukřižování Krista, na severní straně sv. Jana Evangelisty a na západní straně reliéf Piety. Na kaplici bývala soška sv. Vavřince (na fotografiích ze 60. let 20. století je patrný fragment nožiček na vrcholu).