výklenková kaplička s reliéfy

Kaplička se nachází na severním okraji města, při výpadovce na Teplice, přibližně dvě stě metrů před novým železničním nádražím Stojí při nároží za plotem na soukromém pozemku – na zahradě domu čp. 1251, při vstupu do duchcovského sportovního areálu. Za vyšší opěrnou podezdívkou oplocení je travnatý rovinný terén cípu zahrady, ve které je památka umístěna. Jde o solitérní zděnou stavbu trojbokého půdorysu s konkávním vybráním stran a se zkosenými nárožími, ke kterým jsou přiloženy pilastry s iónskými hlavicemi. Na pilastrech jsou uchyceny volutové konzoly se sochami. Stavba je nad korunní profilovanou římsou zastřešena zvonovitou stlačenou pískovcovou stříškou vrcholící kamenným latinským křížem. Její sokl ukončuje profilovaná soklová římsa. V obdélných stranách soklu jsou osazeny čtvercové kamenné reliéfy se čtvrtkruhy vybranými rohy. Abraham chystající oběť Izáka (severozápadní průčelí), v pozadí oblaková kupa s andělem. Pod reliéfem je umístěna autentika v kapitále s textem: ABRAHAM. Další dva boky vyplňuje reliéf sv. Vincence Ferrarského (jihozápadní průčelí) a sv. Rocha (východní průčelí). Nad soklovou římsou boky člení výškově obdélná pravoúhlá pole s dalšími, tentokráte rozměrnějšími kamennými reliéfy. Na severozápadní průčelí je umístěn sv. Jan Nepomucký, zobrazený jako klečící figura s hvězdnou gloriolou, v kněžském oděvu, levá paže na hrudi, pravá pozdvihuje symbol jazyka paprsčitě zářícího. Nad ním oblaková kupa s paprsky, které ho ozařují. Reliéf má propracované detaily, patrná jsou ale i poškození a novodobé vysprávky. Při spodním okraji reliéfu je umístěn nápis v kapitále: ST. IOANNE NEPOMVCENE. Jihozápadní průčelí s reliéfem sv. Josefa, text: ST. IOSEPH ORA PRO NOBIS. Východní průčelí s reliéfem sv. Theodora, stojícího, oděného ve vojenský úbor, v pravé ruce s ratolestí mučedníka, v levé pozdvihuje planoucí srdce, pod reliéfem text v kapitále S. THEODORE ORA PRONOBIS. Sochařská výzdoba v nárožích stavby na volutových konzolách je dochována jen torzálně. Na severovýchodním nároží na konzole stojí poškozená figura bez hlavy a zřetelných atributů. Konzola nese autentiku v kapitále: ST. ADAL/BERC/TUS. Dále konzola s autentikou ST. FLORIAN/US, plastika dochována s uraženou hlavou. Třetí konzola bez plastiky, dle nápisu náležející sv. Prokopovi.