měšťanský dům

Řadový, jednopatrový, dvoukřídlý dům, s pěti okenními osami. Má obdélníkový půdorys, ležící ve východozápadním směru; k jeho severní stěně přiléhá na západě novodobě upravené obdélné křídlo orientované v ose sever - jih. Objekt byl při stavbě školy na západní straně zkrácen, patrně o rizalit, který mohl být protějškem rizalitu ve východní části průčelí. Jižní fasáda objektu, obrácená do prostoru náměstí byla pojata v duchu historismu. Barevné pojetí je poměrně střízlivé s bílou omítkou a světle modrými zdobnými články (sokl, ostění oken, rustika, římsy, květiny, reliéf sokola apod.). Sokl mírně předstupuje. Vstupní portál, umístěný v úrovni první západní okenní osy je sedlový, kamenný, v horní části s nestejnými rohy (pravý byl patrně poničen), s profilovaným štukovým ostěním. V supraportě je plasticky znázorněné domovní znamení v oválu, v němž je ztvárněn had omotávající hůl. Ovál je svým koncem posazen do ostění, dva konce ostění jsou kolem oválu stočeny do voluty. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné, výplňové, opatřené ve spodní části na vnější straně tepaným plechem. Mají šest profilovaných výplňových polí, krajní jsou ve tvarech čtverců, prostřední obdélníků. Klapačka má reliéfní vyřezávanou hlavici se zvířecím a květinovým motivem. Reliéfní příčník je zdoben perlovcem. Nadsvětlík se dvěma okenními tabulkami kopíruje tvar portálu. Vertikální příčka je rovněž dekorativně ztvárněná. V přízemí hlavního průčelí jsou umístěna dvě dvojitá okna, s devíti a šesti skleněnými tabulkami, bez špalety, s profilovaným ostěním. Podokenní římsa je průběžná, široká, profilovaná. Uprostřed těchto oken je zasazena kovová pamětní deska ve tvaru pětiúhelníku s hlavou v profilu a s nápisem: PAMÁTCE / UNIV. PROF. / MUDRA R. JEDLIČKY / * 21.II.1869 +26.X.1926. První patro odděluje kordonová římsa a podokenní římsy. Okna jsou dvoukřídlá se šesti tabulkami, dvojitá, dřevěná, bez špalety, se štukovým profilovaným ostěním, ve kterém je v horní části uprostřed stylizovaná váza s květinou. Vázy jsou vsazené do ostění, jehož oba konce mají volutová zakončení. Prostřední okno v prvním patře bylo v minulosti pravděpodobně prodlouženo a v důsledku toho došlo též ke zrušení podokenní římsy. Nyní jsou zde vsazeny dvojité prosklené dveře se světlíkem. Dveře ústí na obdélný balkon podepřený dvěma kovovými konzolami s dekorativní výplní (zřejmě litina). Zábradlí je složené ze samostatných dekorativních sloupků slitých z jednoho kusu litiny, které nesou jednoduché kovové madlo. Rizalit hlavního průčelí je členěn lisénami s kvádrováním. Okna jsou obdélná, sdružená v profilovaném okenním ostění. Pod okny přízemí se nalézá podokenní průběžná římsa. Mezi okny se opakuje kvádrování v jedné vertikální řadě. V prostoru mezi sdruženými okny přízemí a prvního patra vystupuje obdélníková kazetka s vykrojenými rohy. Okna prvního patra jsou rovněž sdružená s ostěním i meziokenní rustikou. V suprafenestře vyniká stylizovaný roh hojnosti s květy a trávami. Rizalit vrcholí dvouetážovým štítem, jehož širší spodní část má vykrojená křídla se stlačenými volutami. Uprostřed štítu je umístěna plastická kazetka ve tvaru čabraky. Svrchní část je oddělená přímou římsou. Na ní nasedá mírně zvlněný nástavec, v jehož středu je plasticky ztvárněn letící sokol držící činky (sokolský znak). Na vrcholu je umístěna kovová korouhev s písmenem C nebo G. Střecha je sedlová krytá plechem, se čtyřmi novodobými komíny a pěti střešními okny. Severní (dvorní) fasáda je nečleněná, její pojetí je velmi prosté. V úrovni prvního patra ji předstupuje celodřevěná pavlač, vynášena dvěma štíhlými kovovými pilíři se stylizovanými hlavicemi, které v úrovni pavlače přecházejí v dřevěné. Na obou krajích byly prosklením vytvořeny dvě menší verandy. Podlaha je prkenná, plocha pod pavlačí je vydlážděna dlaždicemi. Severní stěna je prolomena v přízemí po stranách dvěma pravoúhlými portály a v přízemí a patře vždy dvěma okny (nejsou umístěny v ose). Západní křídlo je rovněž jednopatrové a má tři okenní osy. V jihovýchodní části přízemí se nachází je umístěn jednoduchý pravoúhlý pískovcový portálek s lištou a malým kruhovým nadsvětlíkem s mřížkou, vedoucí zřejmě do sklepních prostor (přístup nebyl umožněn). Okna prvního patra jsou zachována stejně jako v hlavním průčelí jižního křídla (s šesti i devíti okenními tabulkami). Pouze v přízemí jsou dvě okna novodobá s mřížemi. Omítka je zcela nově upravená. Střecha je sedlová, ze severní strany je viditelný cihelný neomítnutý štít.