měšťanský dům

Řadový dům stojící v centru města u frekventované silnice ústící do jižní části náměstí Bedřicha Hrozného. Objekt založený na svažitém terénu je přízemní, obdélného půdorysu. Původem barokní dům byl při přestavbě na počátku 20. století na západní straně prodloužen a získal bohatě zdobené neoklasicistní hlavní průčelí. Nepohledové protější jižní průčelí vykazuje novodobé stavební úpravy. Severní průčelí: Neoklasicistní hlavní průčelí je v současnosti šestiosé, nesymetrické, se vstupem ve třetí ose zleva. Symetrie a řád je dodržen u pěti os s prostředním vstupem a vysokým štítem. Západní osa s širším novodobým oknem a štítem s půlkruhově zakončeným oknem, umístěným níže než ústřední štít, rovnováhu severního průčelí porušuje. Ze starých fotografií pořízených před rokem 1929 víme, že na místě dnešního novodobého širokého přízemního okna západní části průčelí bývalo sdružené podvojné okno s nadokenní římsou po stranách rovnoběžnou zvedající se uprostřed v půloblouk. Štuková suprafenestra vyplňovala pole pod půlobloukem (ornament není z historické fotografie zřetelný). Oproti současnému stavu byla jednobarevně sjednocená světlá hladká omítka fasády členěna po celé ploše horizontálním kvádrováním a atika byla opatřena v místech nad pilastry a na vrcholu západního štítu čučky. Prostřední štít pak vrcholil kovovou korouhví. Po roce 1929, kdy dům koupil Josef Cuc, došlo k drobnějším stavebním úpravám domu. V západní části podvojné okno bylo nahrazeno širokou výlohou s dveřmi, ke kterým vedly schůdky, čučky byly odstraněny a omítkové kvádrování atiky nahrazeno horizontálními vpadlými obdélnými poli. Původní zdobné prvky neoklasicistní fasády zůstaly do dnešních dob dochovány téměř v úplnosti. Výraznější změnou oproti původnímu stavu je zrušení omítkového kvádrování a opatření hrubou šedou omítkou, z níž vystupují bíle omítnuté dekorativní prvky. Při úpravách omítky zanikly plastické voluty štítů. Severní fasáda je členěna nízkým mírně předstupujícím soklem, pilastry, profilovanou korunní římsou, pod níž je vlys s motivem penízovce přerušovaný hlavicemi pilastrů. Vstupní otvor je prolomen v mělkém rizalitu, který vymezuje pouze dveřní osu. Dveře jsou dvoukřídlé, dřevěné, v horní převažující části prosklenné ze zdobnou dekorativní kovovou mřížkou. Vstup je orámován pilastry s nadedveřním profilovaným trojúhelným frontonem. Rizalit je završen profilovanou korunní římsou, pod níž je vlys s triglyfy. Na atice v úrovni rizalitu předstupuje opět fronton. Pozadí této části atiky je omítnuté a přechází v plnou balustrádu. Osa s hlavním vstupem graduje poměrně širokým štítem původně s plastickými volutovými křídly, které byly nahrazeny hrubou omítkou. Uprostřed štítu se otevírá okno půlkruhově završené se třemi okenními tabulkami. Ze šambrány vybíhá převýšený klenák. Okenní otvor je rámován pilastry. V polovině mezi okenním zakončením a hlavní římsou štítu vede průběžná profilovaná římsa, která ukončuje horní širší část klenáku a hlavici pilastrů. Nad touto římsou pak pilastry ještě v krátkém úseku pokračují. Pod hlavní římsou štítu je vlys s drobným plastickým dekorem. Štít vrcholí nástavcem s drobnými postranními plastickými volutovými křídly a vnitřními pilastry. Nástavec je završen krátkou římsou nad níž je profilovaný půloblouk s plným polem. Původní korouhev se nedochovala. Okna (kromě novodobého na západní straně) mají plastické orámování, uprostřed s vysokým klenákem, rovnou nadokenní římsou, v níž klenák končí. Nad římsou je pravoúhlé pole s ušima a kapkami, nad kterým se vinou plasticky ztvárněné voluty stýkající se uprostřed, se stylizovanou květinou. Atika je členěna pilastry, které vymezují střídající se balustrádové pole s prázdnou omítnutou plochou s v padlým obdélníkem. Užší štít na západní straně je téměř identický se štítem nad dveřní osou. Rozdíl je pouze v tom, že půlobloukově zakončený okenní otvor je přímo nad hlavní římsou a klenák je vyšší. Sedlová střecha je krytá taškami. Jižní a západní průčelí: Průčelí otočená do zahrady jsou již novodobě upravovaná. Na místě současné patrové prosklenné verandy jižního průčelí bývala zřejmě dřevěná pavlač. Východní průčelí: K východnímu průčelí je přičleněn sousední dům, který ve stěně půdy uchovává dvě malá zazděná okénka se šambránou, patřící původně k domu čp. 319. Předmětem ochrany je dům čp. 319 na příslušném pozemku.