radnice

Budova radnice je patrový dům obdélné disposice s dominujícím podloubím. Podloubí je zaklenuto v západní části třemi poli křížové klenby, na východě valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi. Ve střední ose hlavního průčelí jsou osazeny v pískovcovém ostění hodnotné vstupní dveře, skládané v dolní části do kosočtverce, v horní polovině paprkovitě. Fasáda je členěna soklem, vodorovným plastickým pásem mezi patry a profilovanou podstřešní římsou. Barevné pojetí průčelí je záměrně výrazné - omítka žluté barvy, oblouk podloubí, jižní nároží a plastické části průčelí barvy červené. Střecha je sedlová, krytá taškami a opatřena vikýři otevřenými do náměstí. K východnímu průčelí domu přiléhá klenutá brána s bočním pískovcovým ostěním. Na vrcholku brány stávala pískovcová socha ochránce města proti požáru sv. Floriána, která je v současné době umístěna v sále požární zbrojnice. Památkově hodnotný je vedle honosného exteriéru též interiér, a to zejména křížovými a valenými klenbami s trojúhelnými a pětibokými výsečemi v přízemí i patře. V patře se nachází též místnost, jejíž strop je vyzdoben štukovým zrcadlem. Sklep do něhož vedou novodobé schody má valeně klenuté prostory. Budova staré radnice je v patře propojena s novodobou přístavbou městského úřadu. Z přízemí sem byly přemístěny cenné dveře z 1. poloviny 19. století, pobíjené plechem. Předmětem ochrany je radnice, brána a část příslušného pozemku.