socha sv. Václava

Pískovcová socha stojí před severní stranou zámeckého kostela v prostranství před čestným dvorem zámku, čelem otočena k severu. Na v podstatě trojbokém vysokém podstavci vázovitého tvaru je osazena socha světce v nadživotní velikosti. Plnovousý světec s knížecí korunou na hlavě stojí v poněkud podivném postoji s nakročenou levou nohou, oděn je v šatech se sukní a v hermelínovém plášti z pod, něhož levicí pozvedá dřevec s praporcem a pravicí pouze plášť nadzvedává, protože vlastní ruka je dnes uražena. Podstavec je bohatě členěn, jak horizontálně předně profilovanou římsou, tak svisle – každá strana má ve středu vystupující část, na ní kartuš, na čelní straně s rámem nahoře s rolwerkem a podloženým palmovými ratolestmi a s nápisem s chronogramem: „DIR / WENCESLAE / LANDS-FVRSTEN / DISS WEYHE */ DEIN BOHMISCH VATTER / -LAND / SCHÜTZ HALTIN GUTEN / STAND, / ALS DUX UND FÜRST / DES DUX NEBSTMEIN / BESONDERSAVCH / PATRON WOLST / SEIN“. Chronogram tak uvádí rok 1707. Sokl podstavce o dvou stupních, osazen je na plochém stylobatu.