evangelický kostel

Evangelický kostel stojí na západním břehu rybníka Barbora. Zděná jednolodní stavba s odsazeným půlkruhově uzavřeným presbyteriem orientovaným k severu. Složitý půdorys, při východním průčelí presbytáře obdélná sakristie s kotelnou, při západním průčelí čtyřboká věž. Omítky celého objektu hrubě strukturované, pohledové, hladké subtilní šambrány, výzdoba štuková a kamenná z jemnozrnného světlého pískovce. Objekt zastřešen sedlovou střechou, nad presbyteriem zvalbenou, pokrytou pálenou taškou bobrovkou, střecha lodě s volskými oky. Hlavní průčelí jižní, štítové s obloučkovitými stupni s atikovým přesahem střechy. Hlavní vstup do otevřené předsíně umístěn mimo středovou osu, vstup do zádveří dvojicí arkád s plnými oblouky svedenými na masivní polygonální středový sloup s patkou, dříkem a kamennou hlavicí v nárožích s andílčími hlavami a vegetabilní výzdobou s granátovými jablky. Předsíň přístupna po schodišti s kamennými stupni. Předsíň zaklenuta valeně, vstup do lodě svrchu uzavřen mírně stlačeným obloukem, ostění kamenné s výžlabkem a trojúhelnou náběžní plochou. Po stranách ostění kamenné vegetabilní konzoly. Nad vstupem rozvinuta štuková mluvící páska s textem v kapitále: "GEHET ZU SEINEN THOREN MIT DANKEN". Výplň dřevěná, dvoukřídlá s kovovými prvky řešenými ve florálním dekoru. Štítové průčelí v patře prolomeno rozetovým oknem tvaru listu. Štít zdoben soustavou kamenických prvků, při patách jeho oblouků kvádrové kamenné konzoly s rostlinnými motivy. Vpravo štítu válcový pylon s vegetabilní hlavicí spočívající na kamenosochařské konzole s plastikou pelikána krmícího svou krví mláďata - symbolu vykupitelské role Krista. Ve vrcholu štítu osazena plastika andílčí hlavy v nadživotní velikosti se vzepjatými křídly, nad ní kříž s rostlinným břevnem. Loď prosvětlena sdruženými pětiosými (na východním průčelí) a čtyřosými (na západním průčelí) okny ve dvou úrovních s plnými oblouky a sloupky s kubickými rostlinnými hlavicemi. Výplně dřevěné tabulkové. Presbytář uzavřený půlobloukem, prolomený pětiosým okenním otvorem, sloupky s kamennými hlavicemi střídavě s motivem ptačí a lví hlavy. Původní vitrážová výplň nedochována. Věž čtyřboká při severním průčelí s věžovitým válcovým tubusem se šnekovým schodištěm osvětleným sdruženými okny s plnými oblouky. Vstup do věže se štukovým portálem s vegetabilní výzdobou po stranách s kamennými medailony Luthera a Melanchthona, nad vstupem oválné nápisové pole, s textem v kapitále: EST IST IN KEINEN ANDERN HEIL. Nad vstupem tříosé palladiánské okno. Zvonicové patro věže osvětleno vysokými zvukovými okny s plnými oblouky a žaluziovými výplněmi. Vyhlídkové patro věže oktogonální, s plochami ciferníku hodin a v nároží s vyhlídkovými balkony s kamennými parapety. Věž zastřešena dvojitou cibulí pokrytou maloforomátovou taškou bobrovkou.