dům

Dnešní dům čp. 71 sestává ze dvou budov, jižní a severní, přičemž ta je ve své východní do Masarykovy ulice obrácené časti dostavbou před tím samostatného dvorního objektu. Jižní budova je zděný patrový částečně podsklepený hladce omítnutý objekt pod sedlovou mansardovou střechou s pálenou raženou krytinou situovaný v řadové zástavbě. Hlavní průčelí v obou podlažích pětiosé, v rytmu 2-1-2. Dominantní členění fasády je vertikální, pilastry vysokého řádu s hlavicemi řešenými jako voluty přecházející v čabraku. Horizontálně je fasáda členěna předstupujícím soklem s novým kamenným obkladem a profilovanou korunní římsou. Okenní otvory jsou výškově obdélné s rovnými překlady, v ose objektu v patře okenní otvor podélně obdélný. Okenní výplně jsou dřevěné, dvojité, čtyřkřídlé, členěné ve dvou třetinách výšky poutcem, osazené do špalet – nepůvodní. Otvory oken jsou opatřeny šambránami s lištou, nad otvory v přízemí střídavě segmentové protržené (ve 3. ose okřídlený) a trojúhelné frontony. Suprafenestry reliéfně zdobeny, v 1. a 5. ose medailonem s hlavou imperátora a imperátorky, ve 2. a 4. ose s vavřínovým věncem. Okna v patře s parapety se štukovými festony a ohraničené lisénkami, nad okny medailony s girlandami po stranách. Hlavní vstup v ose objektu, obdélný uzavřený segmentovým obloukem, osazený dřevěnou dvoukřídlou výplní. Dva nové vstupy ve 2. a 4. ose. Za hlavním vstupem průjezd s valenou klenbou, s dvojicemi styčných trojbokých výseči. Dvorní v patře pětiosé průčelí nevhodně novodobě upraveno se čtvercovými okny, pouze v přízemí pod 3. a 4. osou segmentová brána a v 5. ose okno segmentové dvoukřídlé. Krov hambalkové soustavy se stojatými stolicemi, v prostoru krovu na tělese komína klasicistní hlavice. Sklep jednoprostorový s valenou klenbou. Vnitřní dispozice v přízemí částečně změněna, místnosti klenuté valenými klenbami se styčnými trojbokými výsečemi. V patře, dispozice nepůvodní, opakovaně měněná, prostory plochostropé. Severní budova je zděný patrový hladce omítnutý objekt pod sedlovou (nad dvorním křídlem pultovou) střechou krytou živičnými šablonami situovaný v řadové zástavbě, na severní straně odsazené. Hlavní průčelí čtyřosé (2-1-1), členěné nízkým soklem, korunní římsou (ta se zalamuje na okosené nároží) a při severním nároží má jednu lisénu, na níž je osazena lucerna veřejného osvětlení. Okenní výplně jako u jižní budovy, okna mají však bohatěji profilované šambrány, ale bez dalších ozdob, pouze liséničky ohraničující parapety oken patra jsou protaženy až na šambrány oken v přízemí. Okna v 1. a 2. ose jsou v patře šambránami na sraz u sebe a pod nimi v přízemí je jeden velký otvor, který má uprostřed dveře a po stranách úzká okna a jeho šambrána je uprostřed půlkruhem vzedmuta. Dvorní křídlo, v minulosti konírna, je zděná hladce omítnutá patrová stavba. Fasády členěny kordonovou bankálovou a profilovanou korunní římsou, která se na západním průčelí mění v pouhou pásovou, jihozápadní nároží v přízemí okoseno. Východní podélné průčelí je v patře pětiosé, v přízemí čtyřosé. Okenní otvory obdélné s profilovanými šambránami, pouze okno v 5. ose patra je segmentové. Výplně jsou dřevěné, dvojité, čtyřkřídlé, členěné ve dvou třetinách výšky poutcem, osazené do špalet. Vstup v 4. ose přízemí uzavřený segmentem. Západní boční štítové průčelí má jedno okno v přízemí a okénko ve štítě. V interiéru přízemí prostor bývalé konírny, zaklenutý plackami do pasů, ve zdech niky půlkruhového půdorysu uzavřené konchou, dole s kamennými žlaby.