bývalé chlapecké německé gymnázium

Škola stojí severně od zámeckého parku, ve vidlici tvořené ulicemi Horská cesta a Osecká. Jedná se o trojkřídlou dvoupatrovou podsklepenou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na půdoryse písmene „H“ jehož jihozápadní křídlo je podstatně delší než s ním rovnoběžné křídlo severovýchodní. Střecha valbová (pouze nad jihovýchodním průčelím severovýchodního křídla je zakončena štítem) dnes krytá červeně natřenými frankfurtskými šablonami. Fasády jsou členěny vysokým soklem (jsou v něm okna suterénu) bankálovou (pod okny 1. patra) a korunní římsou, pod okny 2. patra vystouplá většinou obdélná zrcadla, mezi okny pater často lisény, které jsou u jihovýchodního průčelí příčného křídla nahrazeny kanelovanými pilastry. Okna většinou v NP čtyřkřídlá dvacetitabulková dvojitá ve špaletě osazená, v suterénu dvoukřídlá dvanáctitabulková ve špaletě s mříží. Jihozápadní křídlo má v JV průčelí 3 okenní osy, v JZ průčelí 17 os, v SZ průčelí 6 os a v SV průčelí (rozděleném příčným křídlem) 10+7 os, přičemž poslední 3 osy (z oněch sedmi) patří rizalitu a z nich poslední dvě jsou v nadzemních podlažích bez oken. Severovýchodní křídlo je na JV zakončeno pravoúhle odsazenou apsidou v přízemí polygonální (se třemi půlkruhem zaklenutými okny) v patře půlválcovou, nahoře s třemi oválnými okny mezi lisénami. JZ průčelí je příčným křídlem rozděleno na část s 2 okenními osami a část bez otvorů, SZ průčelí je šestiosé, přičemž poslední osa je bez oken a pod 5. osou pater je vchod. SV průčelí je pětiosé, v přízemí okna půlkruhem zaklenutá, v patře (vysokém přes dvě patra, jako u apsidy) jsou vysoká vitrážová obdélná okna a nad nimi též vitrážová okna termální. Příčné křídlo má SZ zadní průčelí čtyřosé (s novými dveřmi ve 4. ose přízemí) a hlavní JV průčelí sedmiosé, v přízemí má okna půlkruhem zaklenutá a nad korunní římsou (nad třemi středními osami) trojúhelný tympanon s reliéfem oválné kartuše a jí flankujících sov. V rohu tohoto křídla a křídla jihozápadního závětří hlavního vstupu pod helmicovou stříškou. Interiéry jsou plochostropé, na chodbách teraco. V jihozápadním a příčném křídle učebny a kabinety, v severovýchodním křídle v přízemí tělocvična, v patře aula s apsidou bývalé kaple.