sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice stojí přibližně vprostřed náměstí Míru, kterému vytváří dominantu. Dvacet metrů vysoké dílo má architektonickou část ze žuly a figurální součásti byly vytesány z mušlového vápence. Sousoší dal zhotovit poštmistr Ondřej Bayer, což vysvětluje zakomponování málo známého světce sv. Expedita, patrona pošťáků a poslů. Trojboký sloup s konvexně-konkávně tvarovanými stěnami je tvarovanými římsami členěn na šest částí, které se směrem nahoru postupně zmenšují. V přízemní etáži se nachází tři výklenky se sochami sv. Rosálie, sv. Anny vyučující Pannu Marii a sv. Josefa s jezulátkem. Mezi výklenky jsou umístěny na vybíhajících podstavcích sochy sv. Prokopa, sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Ve druhé etáži jsou na prolomených částech římsy nad nižšími výklenky umístěny alegorické výjevy Víry, Neděje a Lásky. Na vybíhajících částech jsou umístěny sochy sv. Hypolita (patrona města), sv. Františka Xaverského a sv. Expedita (patrona pošt a poslů). V další etáži se nacházejí v osách nad alegoriemi celkem tři kamenné vázy, v osách soch jsou umístěny postavy sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Čtvrtá etáž je věnována Archandělům, konkrétně je zde umístěn Gabriel, Michael se štítem a Rafael. Archandělové jsou doplněni stylizovanými obláčky. Podobně je dozdobena pátá etáž, ve které je v dominantním postavení umístěna socha Panny Marie Nanebevzaté s dvojicí andělíčků. Další dvojice cherubínů je umístěna v dalších osách etáže. Vrcholová část je osazena antikizující hlavicí se sousoším Svaté Trojice.