důlní dílo Starý Martin

V hornickém revíru Steinknochen, situovaném západně a jihozápadně od Horní Krupky, byly raženy štoly důlního díla Starý Martin. Obdobně jako v sousedním revíru Komáří vížka byla i zde vykonávána velmi intenzivní montánní činnost. Oba tyto revíry propojuje důlní dílo Starý Martin, které se nachází v těsné blízkosti silnice Krupka - Horní Krupka - Fojtovice v nadmořské výšce cca 530 m nad mořem. Jeho nejvzdálenější důlní předek podsedl velkou pinku na Komáří Vížce a částečně ji přesáhl. Štola Starý Martin je staré uzavřené důlní dílo, ve kterém byl těžen především cín. Jediný vstup do štoly je umístěný při místní komunikaci z Krupky do Fojtovic. Samotné důlní pole je umístěno pod vrchem Komáří vížka, kde sleduje žílu Lukáš. Toto pole je se svou směrnou délkou 2 km zřejmě nejdelší cínovou žílou ve střední Evropě. Starý Martin přímo navazuje na dědičnou štolu Dürrholz, která byla budována od 15. století pro odvod vody z důlního revíru a na kterou byl napojen v průběhu 19. století. Portál štoly je nový a byl osazen při znovuotevření štoly v roce 2000. Kovové výztuže a dřevěná pažení ve vstupní části štoly pocházejí také až ze zmáhání štoly v roce 2000. Oproti nim jsou vysoce cenná kamenná založení při stěnách chodeb, která dokládají způsob zakládání typický pro Krušné hory. Dědičná štola Dürrholz, původně zvaná Am Dürren Holz (česky též Duršlovka), byla vyražena v 15. století za účelem odvodu vody z historických důlních děl v revírech Steinknochen a Komáří vížka. Celková délka dědičné štoly dosahovala již v 16. století zhruba 1,5 km. V 18. století byl učiněn pokus o znovuvyzmáhání této štoly, ale nebyl úspěšný. Následně byl na Dürrholz napojen odvod důlních vod ze štoly Starý Martin a dědičná štola se tak stala neoddělitelnou součástí tohoto důlního díla.