socha Aloise Jiráska
Svitavy
Litomyšl
Litomyšl-Město
Litomyšl
Jiráskova

anotace

Bronzová socha významné osobnosti , svým působením spjaté s Litomyšlí, od předního českého sochaře V. Makovského z r. 1959 je dominantou parkového prostranství před zámkem.

1959, Vincenc Makovský.

popis památkové hodnoty

Socha významného spisovatele, který měl k městu těsnou vazbu, vytvořený předním českým sochařem Vincencem Makovským. Ochraně podléhá socha i s parcelou, na které stojí.

2005: dobrý stav

popis

V parku pod zámkem je na betonovém podstavci, na soklu z hranolů leštěné žuly osazena socha spisovatele Aloise Jiráska. Žulový sokl je dvakrát odstupněný.Horní část tvoří tři žulové bloky, na kterých spočívá socha, odlitá z bronzu. Na přední části soklu je připevněn odlitý nápis (ve formě podpisu) Alois Jirásek. Zezadu soklu je tesaný vyzlacený nápis "ALOISU JIRÁSKOVI MĚSTO LITOMYŠL 1951". Spisovatel, mírně předkloněn, sedí v hlubokém křesle a pravou rukou se opírá o područku, levou si upravuje drapérii pláště, který je přehozen vzadu přes sedadlo. Na pravém boku křesla je reliéf - scéna plesu s tančícími páry, vzadu postava zavírající bránu s českým lvem, vlevo reliéf revolučního roku 1848 - postava s praporem a druhá se šavlí. Plintus sochy je signován V. Makovský 1959.

• Kód CZ 8610, Litomyšl, město, Litomyšl, Svitavy, Pardubický kraj
  • Kód CZ 8612, Litomyšl, hl. městská čtvrť, Litomyšl, Svitavy, Pardubický kraj