altán

Dřevěná stavba na cihelné podezdívce je postavena na půdorysu pravidelného osmiúhelníku a přístupná je malým žulovým schodištěm o třech stupních. Schodiště je po bocích lemováno nízkou zídkou krytou kamennou deskou. Základní konstrukce altánu je složena z vertikálních a horizontálních sloupů trámového charakteru, jednoduše zdobených seříznutými hranami. Vertikální sloupy jsou umístěny v rozích osmiúhelníku a ve středu každé stěny s výjimkou vchodu, kde se nacházejí uprostřed stěny dva sloupy lemující vstup. Sloupy tvoří pevnou konstrukci se čtyřmi trámovými věnci, přičemž první trámový věnec leží přímo na podezdívce, druhý tvoří madla zábradlí, třetí je ve výšce cca 2,5 m a poslední ve výšce cca 3 m hned pod střechou. Pod třetím trámovým věncem jsou v rozích sloupů šikmo vložené trámové vzpěry, mezi kterými se vždy nachází krátký trám zakončený ozdobnou soustruženou špicí. Tento trám pokračuje až k hornímu trámovému věnci a rozděluje plochu mezi třetím a čtvrtým věncem na pravidelné čtvercové průhledy vyplněné prolamovanými dřevěnými deskami. Ornament vytváří iluzi květů na křížovém základu. Po bocích vchodu jsou podpěry překříženy a v místě křížení doplněny ozdobným soustruženým terčíkem. Veškeré trojúhelné průhledy vzniklé vzpěrami jsou vyplněny dřevěnými prolamovanými deskami. Pod šikmými vzpěrami jsou sloupy doplněny ozdobnými hlavicemi. Ty jsou vždy tvořeny dvojicemi vyložených profilovaných lišt lemujících daný sloup, přičemž horní lišta oddělená mezerou je hmotnější. Spodní část altánu mezi prvním a druhým trámovým věncem je vertikálními sloupy rozdělena na obdélníkové průhledy. Ty jsou vyplněné ozdobnými prolamovanými výplněmi. Veškeré výplně jsou zajištěny jednoduše profilovanou konvexně vypuklou lištou. Stropní trámy spojující nosné sloupy se vzájemně kříží a rozdělují strop na 9 částí se čtvercem uprostřed. Každé ze čtyř křížení je ozdobeno dřevěným soustruženým terčíkem. Středový čtverec je v rozích doplněn ozdobnými šikmými vzpěrami vytvářejícími pravidelný osmiúhelník. Vzniklé trojúhelníčky plní funkci odvětrávání prostoru pod střechou. Všechny ostatní vzniklé plochy jsou vyplněny dřevěnými deskami tak, že směr položení kopíruje obvodové stěny. Stropní trámy mající sražené hrany jsou vždy po celém obvodu vzniklých ploch doplněny ozdobnou profilovanou lištou. Středový čtverec dekoruje velká osmicípá hvězda, do níž je vložena hvězda menší s kruhovým držákem na lampu, která chybí. Střecha přesahující oktogonální půdorys má mírný sklon (přibližně 15°). Uprostřed je umístěna odvětrávací dřevěná nízká nástavba lucerny též oktogonálního půdorysu. Šestnáct sloupků dělí stěny lucerny na obdélné otvory. Dva otvory vyplněné diagonálně se křížícími lištami se střídají se dvěma otvory zaslepenými vodorovnými lištami. Stříška lucerny je završena ozdobným dřevěným soustruženým bodcem. Obě střechy jsou oplechované. Přesahující část střechy vynášejí přiznané profilované krokve. Uvnitř altánu je cihlová dlažba běžného obdélného tvaru. Vnitřní obvod altánu lemují jednoduché lavičky z prostých opracovaných dřevěných desek upevněných zespodu k trámovým sloupům pomocí kovových konzolí.