městský obytný dům s obchodním parterem

Městský dům č. p. 31 stojí na Opletalově ulici, v těsné blízkosti náměstí Míru, v historickém centru města Bruntálu. Ulice ortogonálně navazuje na severovýchodní roh náměstí a tvoří spojnici mezi náměstím Míru a náměstím Jana Žižky. Objekt se nachází v centru městské památkové zóny Bruntál, prohlášené vyhláškou Ministerstva kultury ČR č. 476/1992 Sb. Jedná se o zděný, řadový, částečně třípodlažní a částečně dvojpodlažní městský dům obdélného půdorysu. V severním traktu podsklepený objekt, původní hloubkové, v jádru dvoutraktové dispozice, byl ve 20. letech 20. století v nadzemních podlažích předního dílu výrazně přestavěn a zvýšen o jedno patro. Domovní část orientovaná do ul. Opletalovy je kryta pultovou střechou se dvěma hranolovými, sedlově ukončenými světlíky z polykarbonátu s výplněmi. Nižší nádvorní část domu je dvojpodlažní a je zastřešena valbovou střechou s vláknocementovými čtvercovými šablonami. Dům převyšuje sousední domy a mírně ustupuje z jinak jednolité domovní fronty Opletalovy ulice. Do ulice se dům obrací tříosým průčelím, kterému dominuje výrazný, symetricky členěný, mírně předstupující pětiosý parter, prolomený dvojicí obdélných novodobých celoprosklených výkladců a trojicí zapuštěných vstupů. Parter je řešen formou výrazného předsazeného profilovaného rámce z umělého kamene. Soklová část parteru je obložena zavěšenými odvětrávanými velkoformátovými deskami teraca, které bylo použito i na schodišťových stupních vstupů, s výjimkou bezbariérového vstupu v pravé krajní ose. Vstupy do komerčního prostoru parteru jsou osazeny jednokřídlými novodobými vstupními dveřmi z europrofilů. Vstupní domovní dveře jsou pravděpodobně repase. Patra prolamují obdélná, novodobá dřevěná dvojitá sedmikřídlá okna, rámovaná jednoduchou dovnitř okosenou štukovou špaletou, plochy mezi a po stranách oken vyplňují dekorativní štukové „panely" se středovým hvězdicovým ornamentem, který se opakuje i na venkovních vstupních dveřích. Nad a pod okny probíhají průběžné římsy. Průčelí je ukončeno výraznou profilovanou korunní římsou. Dvorní fasáda, s nevhodným vyústěním vzduchotechniky, je dvojpodlažní, tříosá, v patře doplněná o dřevěnou, uzavřenou deštěnou pavlač, která je protažena i podél úseku zdi na jižní straně domu, který je s domem provázán. Okno v patře dvorní fasády je novodobé, z europrofilů. Ve střední ose přízemí se otevírá zadní vstup do provozovny, osazený dvoukřídlými prosklenými dveřmi v utilitárním ocelovém rámu. Po stranách vstupu jsou okna s dochovanými staršími okenními výplněmi. V levé krajní ose dvojité trojkřídlé okno, otvíravé dovnitř a ven, členěné poutcem, s horním výklopným křídlem, se zapuštěnými závěsy se žaludovými konci a mosaznými olivami typu Elegant, a utilitární vloženou kovovou mříží. V pravé okenní ose je osazeno dvojité, čtyřkřídlé okno, otvíravé dovnitř, opět se zapuštěnými závěsy se žaludovými konci a mosaznými olivami.