dům Domovina

Komplex "Domovina" tvoří uliční nájemní dům (čp. 1149, parc. č. 905/2, část zasahuje na parc. č. 2303) a dvorní budova (nové čp. 1525, parc. č. 905/1). Uliční dům čp. 1149 při ulici Na Maninách je čtyřpatrový se sedlovou střechou. Hlavní průčelí je devítiosé, ve 4. a 6. ose se nachází dvojice předstoupených rizalitů, které jsou v parteru osazené na pilířích přízemního loubí (zasahuje na pozemek parc. č. 2303 !). Hlavní vstup je umístěn v centrální 5. ose, vstup do pasáže, spojující uliční dům s dvorní budovou, je situován v levé krajní ose. V objektu je dochováno množství původních či repasovaných prvků a detailů (dveře, podlahy, schodiště, aj.) část provedena formou replik původních prvků (špaletová okna, aj.). Na uliční fasádě je vpravo od vstupu do pasáže mezi 2. a 3. osou umístěna pamětní deska připomínající, že se zde v roce 1929 konal V. sjezd Komunistické strany Československa, kdy byl předsedou KSČ zvolen Klement Gottwald. Dvorní budova čp. 1525 členitého půdorysu i hmot je propojena prostřednictvím krčku s pasáží uličního domu. Budova vedle mnoha dalších prostor obsahuje především dva velké sály: dolní v suterénu sloužil jako kino, horní pův. divadelní sál s vynikající akustikou později proměněn v nahrávací studio.