památník obětem katastrofy na dole Nelson

Památník tvoří balvan s křížem a oplocení. Poměrně velký balvan nepravidelného, zhruba obdélného tvaru situovaného na výšku, má na přední straně v horní části dvě obdélné, na šířku orientované nápisové tabulky světlé barvy s černým písmem. Tabulky jsou umístěné nad sebou, avšak s posunem pozice. Na horní tabulce, směřující více doleva, je letopočet 1934. Mezi číslovkami 19 a 34 se nachází hornický symbol – želízko s mlátkem. Na dolní tabulce je nápis: „V upomínku na důlní katastrofu na dole / Nelson III. dne 3. ledna 1934 zahynulo 144 / kamarádů. V upomínku venuje osazenstvo“. Za balvanem je na mohutném hranolovém soklu vztyčený dosti vysoký jednoduchý dřevěný kříž se silnější dolní částí. Prostor kolem balvanu vymezuje nízké oplocení na obdélném půdorysu. Tvoří ho podezdívka z haklíkového zdiva a drobné hranolové sloupky, zakončené do stanové stříšky, mezi nimiž jsou vždy dvě trubky nad sebou (dnes některé chybí). V zadní části pozemku, kde je oplocení vyvýšené, jsou v rozích dva vzrostlé stromy.