socha sv. Jana Křtitele

Pískovcová socha sv. Jana Křtitele je umístěná v hluboké nice severovýchodního průčelí domu č. p. 18 a je vysoká přibližně 380 cm. Na původním barokním podstavci je umístěná socha světce, která je kopií gotického originálu z doby kolem roku 1460. Sv. Jan Křtitel, zobrazený ve strnulém postoji, je zahalený v bohatě řaseném rouchu, nad hlavou má oválnou svatozář a mezi prsty svírá mluvící pásku s textem: “ECCE: AGNVS: DEI:”. Hranolový, třikrát odstupňovaný podstavec zadní stěnou těsně přiléhá k fasádě. Hlavní část fundamentu má konkávně prohnuté boky a je doplněná třemi reliéfy. Na levém boku je výjev Bičování sv. Barbory (patronky horníků). Světice klečí na zemi s rukama svázanýma za zády, má do pasu roztržené šaty a odhalené poprsí, za ní je rozkročený muž s čapkou na hlavě a s důtkami v rukou, po levé straně stojí věž s třemi kruhovými okny (symbol Nejsvětější Trojice) a půlměsícem na vrcholu střechy. Na čelní stěně je zobrazený anděl nesoucí na tácu hlavu Jana Křtitele, ze skupiny obláčků proniká boží paprsek. Výjev na pravém boku podstavce představuje Veroniku podávající roušku Ježíši Kristu, v pravém rohu je zobrazená postava muže, která pomáhá Kristovi podpírat kříž.