fara

Fara je patrová zděná a omítnutá budova, postavená na půdorysu tvaru písmene L. Zasazená je do terénu. Severovýchodní průčelí je pětiosé. Po obou stranách střední osy a u nároží je lizéna s pásovou bosáží, přerušená profilovanou mezipatrovou římsou. Na lizénách se střídají pásy se svislou stezkou a bez ní. Ve střední ose přízemí se nachází široký vstupní otvor, nahoře zakončený do oblouku. V otvoru jsou dřevěná vrata, tvořená klasovitě kladenými prkny, pobitými hřeby. Střední část se vstupem pro pěší je má rozmístěné tak, že v dolní polovině klas směřuje vzhůru a v horní opačně. Boční úseky jsou provedené tak, že klad prken opakuje vždy polovinu středních dveří – na pravé straně jejich levou část a na levé straně část pravou. V horním oblouku jsou vrata rozdělená svisle na poloviny a prkna jsou zde kladena opačně, než v bočních úsecích vrat. V horní části vrat jsou vyřezány dva oválné otvory, prosvětlující vnitřní prostor domu. Vrata lemuje kamenný portál se zvýrazněným vnějším okrajem. Má rozšířené patky, horní oblouk vymezuje profilovaná římsa. Na hlavním klenáku je vyryt letopočet 1786. Nad ním se nacházejí dva kamenné oválné znaky vedle sebe. Mají bohaté zvlněné rokajové orámování, nahoře a dole výrazně rozšířené. Ve zbývajících osách přízemí jsou dřevěná dvoukřídlá okna ve špaletě, rozdělená poutcem zhruba na poloviny. Zabezpečená jsou vnější mříží, jejíž zčásti tordované svislé příčle doplňují ozdobné stáčené motivy. Kolem oken je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. Obdobná okna – včetně orámování – jsou i v prvním patře. Ve střední ose jsou dvě taková okna těsně vedle sebe na způsob sdruženého okna, avšak každé má vlastní šambránu. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Pravou část severozápadního průčelí zakrývá připojený vedlejší dům čp. 13. Viditelná část je bez otvorů, členěná stejnou nárožní lizénou a římsami, jako severovýchodní strana. Nad hlavní římsou se zvedá štít s prohnutým křídlem, na němž je štuková voluta. Ve středu horní trojúhelné části štítu, lemované po všech stranách profilovanou římsou, je štukem vymezený kruh (snad původně okénko). Hlavní část fary má sedlovou střechu, připojené dvorní křídlo střechu valbovou. Krytinou jsou bobrovky. Na severovýchodní straně střechy hlavní části budovy a jihovýchodní straně střechy dvorního křídla jsou vždy dvě volská oka. V hřebeni střechy hlavní části je zasazen zděný komín.